Науково-методичні та технологічні аспекти створення дніпропетровського типу асканійської м'ясо-вовнової породи - Микитюк, Віктор Васильович; Mykytiuk, V.; Mykytyuk, V. V.; Mykytiuk, V. V.; Mikityuk, V. V.; Mikitiuk, V. V.; Mykytiuk, Viktor; Mykytyuk, Viktor (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Сучасні проблеми вівчарства висувають нагальні питання про необхідність фундаментальних досліджень щодо можливості вдосконалення існуючих та створення нових порід, порідних груп і типів високопродуктивних овець, спроможних конкурувати з іншими галузями тваринництва. Успіх у цій справі визначається вдалою селекцією овець і застосуванням прогресивних ресурсозберігаючих технологій ведення галузі, які забезпечують повне і всебічне використання біологічних можливостей овець для одержання м’яса, вовни, молока та іншої продукції. Це потребує підвищеної уваги до розведення порід з високим біологічним потенціалом продуктивності. Серед різних напрямів вівчарства високий економічний потенціал мають напівтонкорунні м’ясо-вовнові вівці. Вони, порівняно з вівцями інших напрямів продуктивності, ефективно використовують спожиті ними корми у продукцію, раніше визрівають для господарського використання, відрізняються скоростиглістю, високою м’ясною продуктивністю і є основним джерелом отримання кросбредної вовни. Створення масиву кросбредних овець у Дніпропетровській області було започатковано Василем Тихоновичем Шуваєвим – знаним вченим і чудовим педагогом, професором. Основну селекційну роботу зі створення масиву м’ясо-вовнових кросбредних овець проводили в колгоспі «Вперед» Новомосковського району та племзаводі «Руно» Криничанського району. Suchasni problemy vivcharstva vysuvaiut nahalni pytannia pro neobkhidnist fundamentalnykh doslidzhen shchodo mozhlyvosti vdoskonalennia isnuiuchykh ta stvorennia novykh porid, poridnykh hrup i typiv vysokoproduktyvnykh ovets, spromozhnykh konkuruvaty z inshymy haluziamy tvarynnytstva. Uspikh u tsii spravi vyznachaietsia vdaloiu selektsiieiu ovets i zastosuvanniam prohresyvnykh resursozberihaiuchykh tekhnolohii vedennia haluzi, yaki zabezpechuiut povne i vsebichne vykorystannia biolohichnykh mozhlyvostei ovets dlia oderzhannia miasa, vovny, moloka ta inshoi produktsii. Tse potrebuie pidvyshchenoi uvahy do rozvedennia porid z vysokym biolohichnym potentsialom produktyvnosti. Sered riznykh napriamiv vivcharstva vysokyi ekonomichnyi potentsial maiut napivtonkorunni miaso-vovnovi vivtsi. Vony, porivniano z vivtsiamy inshykh napriamiv produktyvnosti, efektyvno vykorystovuiut spozhyti nymy kormy u produktsiiu, ranishe vyzrivaiut dlia hospodarskoho vykorystannia, vidrizniaiutsia skorostyhlistiu, vysokoiu miasnoiu produktyvnistiu i ye osnovnym dzherelom otrymannia krosbrednoi vovny. Stvorennia masyvu krosbrednykh ovets u Dnipropetrovskii oblasti bulo zapochatkovano Vasylem Tykhonovychem Shuvaievym – znanym vchenym i chudovym pedahohom, profesorom. Osnovnu selektsiinu robotu zi stvorennia masyvu miaso-vovnovykh krosbrednykh ovets provodyly v kolhospi «Vpered» Novomoskovskoho raionu ta plemzavodi «Runo» Krynychanskoho raionu.
Naukovo-metodychni ta tekhnolohichni aspekty stvorennia dnipropetrovskoho typu askaniiskoi miaso-vovnovoi porody
Микитюк Віктор Васильович https://orcid.org/0000-0002-1346-4908
Keywords: господарсько-корисні ознаки; hospodarsko-korysni oznaky; вівці; vivtsi; новозеландський корідель; novozelandskyi koridel; асканійська тонкорунна порода; askaniiska tonkorunna poroda; схрещування; skhreshchuvannia; спадковість; spadkovist