Peculiarities оf Modelling оf Mineral Binders Hydration Processes - Дерев’янко, Віктор Миколайович; Derev'yankо, Viktor; Кондратьєва, Наталія Вікторівна; Kondratieva, Nataliia; Гришко, Ганна Миколаївна; Hryshko, Hanna; Саницький, Мирослав Андрійович; Sanytsky, Myroslav (Університет Веймара, Німеччина, 2021)
У роботі процес гідратації представлений у вигляді системи, яка змінюється з часом і проходить етапи від макро- до мікро, мікро-нано, нано-мікро та мікро-макро. Перехід від макросистеми та мікросистеми до наносистеми з утворенням дисперсійного середовища представлено у вигляді поверхні, що складається з наночастинок у багатовимірному фазовому просторі. На межі розділу відбувається частковий перехід від макро- і мікросистем до безсистеми, а також топохімічна реакція переходу сульфату кальцію від напівгідрату до дигідрату. Найбільш міцний каркас можна розробити шляхом регулювання значень поверхні твердого тіла та ядер кристалізації, які впливають на початкову тривимірну структуру та формування міцного каркаса. Внутрішні напруження, що призводять до розм'якшення ще не сформованої структури, не виникають через те, що зрощення блоків відбувається у вільному просторі. Хімічний потенціал — одиниця вимірювання зміни характеристичної функції при постійних параметрах і масових частках (концентраціях) усіх речовин, крім масової частки (концентрації) компонента, кількість якого змінюється в системі. Якщо процес гідратації є топохімічним, швидкість утворення структури буде залежати від розподілу частинок за розміром і швидкості внутрішньочасткової дифузії. In the paper, the hydration process is presented in the form of a system that changes over time and undergoes macro- to microscale, micro- to nanoscale, nano- to microscale, and micro- to macroscale stages. The transition from a macrosystem and a microsystem to a nanosystem with the formation of a dispersion medium has been presented in the form of a surface consisting of nanoparticles in the multidimensional phase space. At the interface, a partial transition from macro and microsystems to a nosystem occurs as well as a topochemical reaction of calcium sulfate transition from hemihydrate to dihydrate. The most high-strength framework can be developed by adjusting the values of solid surface and crystallization nuclei that affect the initial three-dimensional structure and the formation of a durable framework. The internal stresses leading to softening of a structure that has not been yet formed do not arise due to the fact that the blocks intergrowth occurs in a free space. Chemical potential is a unit to measure a change in a characteristic function at constant parameters and mass fractions (concentrations) of all substances except the mass fraction (concentration) of a component the amount of which varies in the system. If the hydration process is topochemical, structure formation rate will depend on particle size distribution and intraparticle diffusion rate.
Особливості моделювання процесів гідратації мінеральних в'яжучих
Keywords: моделювання; modeling; зволоження; hydration; мінеральні сполучні; mineral binders; наносистема; nanosystem; затверділа структура; hardened structure.