Теоретичні підходи до формування маркетингу послуг промислового підприємства - Багорка, Марія Олександрівна; Bahorka, Mariia; Юрченко, Наталія Іванівна; Yurchenko, Nataliia; Вовк, Денис Едуардович; Vovk, Denys (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У статті досліджено сферу послуг, що займає провідне місце в сучасній економіці, слугуючи ключовим індикатором рівня економічного розвитку будь-якої країни. Розглянуто методологічні аспекти формування комплексу маркетингу послуг. Встановлено, що сучасний етап розвитку економіки характеризується зростанням ролі сфери послуг, яка є важливим індикатором соціально-економічного прогресу. У світовій економіці сфера послуг посідає провідне місце, забезпечуючи значну частку ВВП та зайнятості населення. Водночас зростає значущість маркетингового підходу як основного інструменту забезпечення конкурентоспроможності підприємств. Особливо це актуально для промислових підприємств, які розширюють спектр послуг у відповідь на виклики ринку, такі як глобалізація, цифровізація та зміна вимог споживачів. Зазначено, що удосконалення маркетингу послуг на промислових підприємствах є важливим напрямом їх розвитку, оскільки дозволяє не лише підвищувати рівень задоволеності клієнтів, а й забезпечувати стабільний ріст прибутковості та конкурентних переваг. U statti doslidzheno sferu posluh, shcho zaimaie providne mistse v suchasnii ekonomitsi, sluhuiuchy kliuchovym indykatorom rivnia ekonomichnoho rozvytku bud-yakoi krainy. Rozghlianuto metodolohichni aspekty formuvannia kompleksu marketynhu posluh. Vstanovleno, shcho suchasnyi etap rozvytku ekonomiky kharakteryzuietsia zrostanniam roli sfery posluh, yaka ye vazhlyvym indykatorom sotsialno-ekonomichnoho prohresu. U svitovii ekonomitsi sfera posluh posidaie providne mistse, zabezpechuiuchy znachnu chastku VVP ta zainiatosti naselennia. Vodnochas zrostaie znachushchist marketynhovoho pidkhodu yak osnovnoho instrumentu zabezpechennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstv. Osoblyvo tse aktualno dlia promyslovykh pidpryiemstv, yaki rozshyriuiut spektr posluh u vidpovid na vyklyky rynku, taki yak hlobalizatsiia, tsyfrovizatsiia ta zmina vymoh spozhyvachiv. Zaznacheno, shcho udoskonalennia marketynhu posluh na promyslovykh pidpryiemstvakh ye vazhlyvym napriamom yikh rozvytku, oskilky dozvoliaie ne lyshe pidvyshchuvaty riven zadovolenosti kliientiv, a y zabezpechuvaty stabilnyi rist prybutkovosti ta konkurentnykh perevah.
Teoretychni pidkhody do formuvannia marketynhu posluh promyslovoho pidpryiemstva
Keywords: управління збутом; upravlinnia zbutom; ринок; rynok; маркетинг послуг; marketynh posluh; продукція; produktsiia; продаж; prodazh; канал збуту; kanal zbutu; комплекс маркетингу; kompleks marketynhu; промислові підприємства; promyslovi pidpryiemstva