Удосконалення механізації вирощування буряків цукрових з розробкою комбінованого агрегату для сівби - Карпусь, Вадим Олексійович; Karpus, Vadym Oleksiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
В роботі проведено аналіз агротехнічних вимог до передпосівного обробітку ґрунту і сівби буряків цукрових, а також фізико-механічних властивостей ґрунту і насіння цукрових буряків. Проведено аналіз способів сівби і технологій вирощування буряків та конструкцій комбінованих агрегатів. Обґрунтовано схему комбінованого агрегату для передпосівного обробітку ґрунту з одночасним посівом цукрових коренеплодів. Визначено параметри агрегату, розроблена конструкція і робочі креслення вузлів і деталей. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при вирощуванні буряків і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. Річний економічний ефект від застосування розробок на практиці становить 3972050 грн., а затрати на розробку і впровадження окупаються протягом першого року її використання. V roboti provedeno analiz ahrotekhnichnykh vymoh do peredposivnoho obrobitku gruntu i sivby buriakiv tsukrovykh, a takozh fizyko-mekhanichnykh vlastyvostei gruntu i nasinnia tsukrovykh buriakiv. Provedeno analiz sposobiv sivby i tekhnolohii vyroshchuvannia buriakiv ta konstruktsii kombinovanykh ahrehativ. Obgruntovano skhemu kombinovanoho ahrehatu dlia peredposivnoho obrobitku gruntu z odnochasnym posivom tsukrovykh koreneplodiv. Vyznacheno parametry ahrehatu, rozroblena konstruktsiia i robochi kreslennia vuzliv i detalei. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry vyroshchuvanni buriakiv i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii. Richnyi ekonomichnyi efekt vid zastosuvannia rozrobok na praktytsi stanovyt 3972050 hrn., a zatraty na rozrobku i vprovadzhennia okupaiutsia protiahom pershoho roku yii vykorystannia.
Udoskonalennia mekhanizatsii vyroshchuvannia buriakiv tsukrovykh z rozrobkoiu kombinovanoho ahrehatu dlia sivby
Keywords: економічний ефект; ekonomichnyi efekt; ґрунт; grunt; буряк цукровий; buriak tsukrovyi; коренеплоди; koreneplody; комбінований агрегат; kombinovanyi ahrehat; параметри; parametry; режим роботи; rezhym roboty; охорона праці; okhorona pratsi