Вплив препарату Фульвігрейн Антистрес на ріст та розвиток ріпаку озимого в умовах фермерського господарства «ПРИБУТКОВЕ» Криворізького району Дніпропетровської області - Погасій, Владислав Олексійович; Pohasii, Vladyslav Oleksiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Ріпак є однією з найпоширеніших олійних культур родини капустяних. Серед олійних культур він займає третє місце після соняшнику та сої. Насіння ріпаку містить 38–50% олії, 16–29% білка, 6–7% клітковини та 24–26% безазотистих екстрактивних речовин. Основними напрямками його використання є- технічні та енергетичні цілі: виробництво біодизеля; виготовлення мастил (машинних і гідравлічних). Олеохімія та фармакологія: створення фарб, лаків, мила, косметичних і миючих засобів, дезінфекторів, а також продукції текстильної промисловості тощо. Ripak ye odniieiu z naiposhyrenishykh oliinykh kultur rodyny kapustianykh. Sered oliinykh kultur vin zaimaie tretie mistse pislia soniashnyku ta soi. Nasinnia ripaku mistyt 38–50% olii, 16–29% bilka, 6–7% klitkovyny ta 24–26% bezazotystykh ekstraktyvnykh rechovyn. Osnovnymy napriamkamy yoho vykorystannia ye- tekhnichni ta enerhetychni tsili: vyrobnytstvo biodyzelia; vyhotovlennia mastyl (mashynnykh i hidravlichnykh). Oleokhimiia ta farmakolohiia: stvorennia farb, lakiv, myla, kosmetychnykh i myiuchykh zasobiv, dezinfektoriv, a takozh produktsii tekstylnoi promyslovosti toshcho.
Vplyv preparatu Fulvihrein Antystres na rist ta rozvytok ripaku ozymoho v umovakh fermerskoho hospodarstva «PRYBUTKOVE» Kryvorizkoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: олійна культура; oliina kultura; ріпак; ripak; шрот; shrot; насіння; nasinnia; ріпак озимий; ripak ozymyi