Особливості патоморфологічного прояву актинобацилярної плевропневмонії свиней залежно від форми перебігу - Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Зажарський, Володимир Володимирович; Zazharskiy, Vladymyr; Zazharskiy, Volodymyr; Zazharskyi, Vladymyr; Zazharskyi, Volodymyr; Zazharskiy, V.; Zazharskyi, V.; et al. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2015)
Встановлено, що ступінь прояву типових патоморфологічних змін при актинобацилярній плевропневмонії свиней залежить від стадії перебігу захворювання. На ранніх етапах захворювання, а саме при надгострій та гострій формах – спостерігається серозно-геморагічна чи геморагічна пневмонія з локалізацією процесу в передніх і середніх частках легень, що супроводжується вираженою гіперемією, геморагічно-запальним набряком строми, периваскулярними та перибронхіальними крововилививами, розширеннням альвеол та заповненням їх ексудатом з переважанням еритроцитів, накопиченням у бронхах геморагічного ексудату і десквамованого епітелію. На пізніх етапах (хронічна форма) спостерігається гнійнонекротична пневмонія, фібринозний плеврит та фібринозний перикардит, що характеризується накопиченням катарально-гнійного ексудату у просвіті бронхів та у альвеолах. Установлено, что степень проявления типичных патоморфологических изменений при актинобацилярной плевропневмонии свиней зависит от стадии течения заболевания. На ранних этапах заболевания, а именно при сверхострой и острой формах - наблюдается серозногеморрагическая или геморрагическая пневмония с локализацией процесса в передних и средних долях легких, сопровождающееся выраженной гиперемией, геморрагически-восспалительным отеком стромы, периваскулярными и перибронхиальными кровоизлияниями, расширением и заполнением экссудатом с преобладанием эритроцитов альвеол, накоплением в бронхах геморрагического экссудата и десквамированного эпителия. На поздних этапах (хроническая форма) наблюдается гнойно-некротическая пневмония, фибринозный плеврит и фибринозный перикардит, характеризующееся накоплением катарально-гнойного экссудата в просвете бронхов и в альвеолах. The degree of manifestation of the typical pathological changes in the Actinobacillus pleuropneumoniae of pigs depends on the stage of the disease. In the early stages of the disease, namely in the hyperacute and acute forms - there serosanguineous or hemorrhagic pneumonia with localization process in the front and middle lobes of the lungs, accompanied by a pronounced hyperemia, hemorrhagicvosspalitelnym stromal edema, perivascular and peribronchial bleeding, expansion and filling exudate with prevalence of red blood cells of the alveoli, the accumulation in the bronchi of hemorrhagic exudate and desquamated epithelium. In the later stages (chronic form) observed necrotic pneumonia, fibrinous pleural effusion and fibrinous pericarditis, characterized by accumulation of catarrhal-purulent exudate in the lumen of the bronchi and alveoli.
Особенности патоморфологического проявления актинобацилярнои плевропневмонии свиней в зависимости от формы течения
Features pathological manifestations actinobacillus Pleuropneumoniae of pigs depending on the form of flow
Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494
Keywords: гістологічна діагностика; histological diagnosis; актинобацилярна плевропневмонія; actinobacillus pleuropneumoniae; АПП; APP; патологоанатомічний прояв; anatomopathological expression