Ефективність оперативного і консервативного лікування несправжньої вагітності у сук - Самойлюк, Вячеслав Володимирович; Samoylyuk, Vyacheslav; Герасімова, Аліна Анатоліївна; Gerasimova, Alina (Дніпропетровський ДАЕУ, 2017)
Визначено породну і вікову схильність до несправжньої вагітності, а також ефективність її лікування у сук. Проведена диференціальна діагностика від вагітності з використанням ультразвукової діагностики. Тварин з діагнозом несправжня вагітність розділено на дві дослідних і одну контрольну групи. В першій дослідній групі лікування проводили комплексно. До схеми лікування першої дослідної групи входили амоксицилін, бромокриптин, церукал і фітосед. До схеми другої дослідної групи входила гістерооваріоектомія і амоксицилін. В третій, контрольній групі, тваринам вводили амоксицилін. Встановлено, що несправжня вагітність частіше реєструється у такс і йоркширських тер’єрів у віці від 3 до 10 років, що в середньому складає 6 років. Частіше несправжня вагітність реєструється через 1,5–2 місяці після останньої тічки. Феномен несправжньої вагітності характеризується фізіологічними і психологічними проявами. Основними клінічними симптомами є набряк і виділення з молочних залоз молока, збудження, а також поводження властиве для вагітної самки. Рідше спостерігали втрату координації рухів, анорексію і м’язовий тремор. Встановлено, що комплексний метод лікування з застосуванням бромокриптину, фітоседу, амоксициліну, церукалу і дієти є ефективним. Під час лікування несправжньої вагітності шляхом гістерооваріоектомії встановлено, що проводити оперативне втручання в період лактації не можна, а слід дочекатися її припинення. У сук, стерилізованих в період лактації, молочна залоза тривалий час була з ознаками набряку і з сосків в незначній мірі виділялося молоко. У тварин, яких оперували через два тижні і місяць після припинення лактації, за період спостереження (один рік) несправжньої вагітності не було відмічено. Не спостерігалася несправжня вагітність і у тварин які були запліднені у наступну тічку. Встановлено, що оваріогістероектомію під час несправжньої вагітності не слід застосовувати в період лактації, а консервативнее лікування необхідно проводити комплексно, що може забезпечити швидку нормалізацію стану тварини. Determined by breed and age predisposition to a false pregnancy, and efficiency of treatment in bitchs. With the use of ultrasonic diagnostics conducted differential diagnostics of false pregnancy Tested three charts of treatment. Animals with a diagnosis false pregnancy divided into two experience groups and one control. In the first experience group it was treated complex. Preparations of amocsicyllyn, bromocryptin, cerukal and fytosed, were included in the chart of treatment of the first experience group. The operative removal of uterus and ovaries, and also amocsicyllyn was included in the chart of the second experience group. Amocsicyllyn entered in the third control group an animal. During treating his efficiency was estimated taking into account the presence of milk in mammary glands and quickness of renewal of behavior of dog. False pregnancy mostly registers oneself at rates and Yorkshire terriers in age from 3 to 10 year, that averages is 6 year. It is set that false pregnancy registers oneself in 1,5 - 2 months after the last sexual hunt. The phenomenon of false pregnancy is characterized by physiological and psychological displays. Basic clinical symptoms were an edema of mammary glands and selection from them milk, excitation, and also behavior, is characteristic for a pregnant female behavior. Sometimes looked after the loss of coordination of motions, anorexia, muscular trembling. Complex method of treatment with the use of bromocryptin, fytosed, amocsicyllyn, cerukal and diets is effective. At treatment of false pregnancy it is set by the operative removal of ovaries and uterus, that conducting operative intervention in the period of lactation is impossible, and it is necessary to wait till her stopping. For the bitchs of that sterilized in the period of lactation mammary glands long time were edematous and from nipples milk was distinguished in an insignificant degree. For animals that was operated in two weeks and in a month after of lactation it was not marked for period of supervision (one year) of false pregnancy. There was not false pregnancy and for animals that were impregnated in a next sexual hunt. It is set that removal of uterus and ovaries at false pregnancy it is not necessary to conduct in the period of lactation, and conservative treatment must be complex, which can ensure the rapid normalization of the state of animal.
Efficiency of operative and conservative treatment of false pregnancy for bitchs
Keywords: несправжня вагітність; false pregnancy; дослідна група; experience group; молочна залоза; gland; лікування; treatment; лактація; lactation