Вплив промислових підприємств на стан водних ресурсів Дніпропетровської області - Яковлєв, Максим Андрійович; Yakovliev, Maksym (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Об'єкт дослідження – водні ресурси Дніпропетровської області. Предмет дослідження – вплив промислових підприємств на якісний стан водних ресурсів Дніпропетровської області. Мета роботи – аналіз впливу промислових підприємств на стан водних ресурсів Дніпропетровської області та розробка рекомендацій щодо зниження техногенного навантаження на водні об'єкти регіону. У роботі використано методи аналізу та узагальнення літературних джерел, статистичного аналізу, порівняння, систематизації, графічного аналізу та екологічного прогнозування. У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та нормативно-правові основи охорони водних ресурсів, розглянуто основні джерела промислового забруднення водних об'єктів та особливості впливу підприємств гірничодобувної, металургійної й енергетичної галузей на водне середовище. Проаналізовано сучасний стан водних ресурсів Дніпропетровської області, виконано оцінку водокористування та водовідведення у 2022–2024 роках, досліджено рівень антропогенного навантаження на поверхневі води регіону. Obiekt doslidzhennia – vodni resursy Dnipropetrovskoi oblasti. Predmet doslidzhennia – vplyv promyslovykh pidpryiemstv na yakisnyi stan vodnykh resursiv Dnipropetrovskoi oblasti. Meta roboty – analiz vplyvu promyslovykh pidpryiemstv na stan vodnykh resursiv Dnipropetrovskoi oblasti ta rozrobka rekomendatsii shchodo znyzhennia tekhnohennoho navantazhennia na vodni obiekty rehionu. U roboti vykorystano metody analizu ta uzahalnennia literaturnykh dzherel, statystychnoho analizu, porivniannia, systematyzatsii, hrafichnoho analizu ta ekolohichnoho prohnozuvannia. U kvalifikatsiinii roboti doslidzheno teoretychni ta normatyvno-pravovi osnovy okhorony vodnykh resursiv, rozghlianuto osnovni dzherela promyslovoho zabrudnennia vodnykh obiektiv ta osoblyvosti vplyvu pidpryiemstv hirnychodobuvnoi, metalurhiinoi y enerhetychnoi haluzei na vodne seredovyshche. Proanalizovano suchasnyi stan vodnykh resursiv Dnipropetrovskoi oblasti, vykonano otsinku vodokorystuvannia ta vodovidvedennia u 2022–2024 rokakh, doslidzheno riven antropohennoho navantazhennia na poverkhnevi vody rehionu.
Vplyv promyslovykh pidpryiemstv na stan vodnykh resursiv Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: водні ресурси; vodni resursy; промислові підприємства; promyslovi pidpryiemstva; водокористування; vodokorystuvannia; водовідведення; vodovidvedennia; забруднення вод; zabrudnennia vod; стічні води; stichni vody; антропогенне навантаження; antropohenne navantazhennia; екологічний стан; ekolohichnyi stan; Дніпропетровська область; Dnipropetrovska oblast; природоохоронні заходи; pryrodookhoronni zakhody