Дотримання вимог до благополуччя дрібної рогатої худоби під час транспортування : огляд ветеринарних засобів - Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V.; Chumak, V. O.; Chumak, V. A.; Chumak, Vladyslav (Поліський національний університет, 2026)
У роботі проаналізовано сучасні вимоги до забезпечення благополуччя овець і кіз під час утримання та транспортування, а також можливості профілактики транспортного стресу. Узагальнено дані щодо застосування аскорбінової кислоти як безпечної антистресової кормової добавки та розглянуто нормативно-правові аспекти використання ветеринарних препаратів і кормових добавок в Україні. Підкреслено необхідність дотримання вимог законодавства для забезпечення добробуту тварин і збереження їх здоров’я. U roboti proanalizovano suchasni vymohy do zabezpechennia blahopoluchchia ovets i kiz pid chas utrymannia ta transportuvannia, a takozh mozhlyvosti profilaktyky transportnoho stresu. Uzahalneno dani shchodo zastosuvannia askorbinovoi kysloty yak bezpechnoi antystresovoi kormovoi dobavky ta rozghlianuto normatyvno-pravovi aspekty vykorystannia veterynarnykh preparativ i kormovykh dobavok v Ukraini. Pidkresleno neobkhidnist dotrymannia vymoh zakonodavstva dlia zabezpechennia dobrobutu tvaryn i zberezhennia yikh zdorovia.
Dotrymannia vymoh do blahopoluchchia dribnoi rohatoi khudoby pid chas transportuvannia : ohliad veterynarnykh zasobiv
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982
Keywords: благополуччя тварин; blahopoluchchia tvaryn; вівці; vivtsi; кози; kozy; аскорбінова кислота; askorbinova kyslota