Вплив антидепресантів на собак з ПТСР в умовах війни в Україні - Шворак, І. С.; Shvorak, I. S.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; Galuzina, Lyudmila; Haluzina, L. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено ефективність застосування антидепресантів у собак із проявами посттравматичного стресового розладу, що виникли внаслідок перебування в умовах бойових дій в Україні. Встановлено, що поєднання поведінкової терапії з тразодоном або флуоксетином сприяє зниженню тривожності, панічних реакцій та агресії, покращенню сну, апетиту й соціалізації тварин. Також відзначено зниження рівня кортизолу, що свідчить про послаблення хронічного стресу. Отримані результати підтверджують доцільність комплексного підходу до корекції психоемоційних розладів у собак, які постраждали від воєнних подій. Doslidzheno efektyvnist zastosuvannia antydepresantiv u sobak iz proiavamy posttravmatychnoho stresovoho rozladu, shcho vynykly vnaslidok perebuvannia v umovakh boiovykh dii v Ukraini. Vstanovleno, shcho poiednannia povedinkovoi terapii z trazodonom abo fluoksetynom spryiaie znyzhenniu tryvozhnosti, panichnykh reaktsii ta ahresii, pokrashchenniu snu, apetytu y sotsializatsii tvaryn. Takozh vidznacheno znyzhennia rivnia kortyzolu, shcho svidchyt pro poslablennia khronichnoho stresu. Otrymani rezultaty pidtverdzhuiut dotsilnist kompleksnoho pidkhodu do korektsii psykhoemotsiinykh rozladiv u sobak, yaki postrazhdaly vid voiennykh podii.
Vplyv antydepresantiv na sobak z PTSR v umovakh viiny v Ukraini
Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027
Keywords: посттравматичний стресовий розлад; posttravmatychnyi stresovyi rozlad; собаки; sobaky; антидепресанти; antydepresanty; поведінкова терапія; povedinkova terapiia