Обґрунтування конструктивно-технологічної схеми висівного апарату просапної сівалки - Кравець, Євгеній Петрович; Kravets, Yevhenii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Мета роботи - підвищення урожайності просапних культур при посіві їх пунктирним способом. За цих умов буде збільшуватися біологічна активність рослин, що сприятиме розвитку їх кореневої системи та покращуватиме рослинам доступ до вологи і пожнивних речовин. Для досягнення мети в роботі вирішено такі завдання: - теоретично обґрунтовано конструкцію висівного швидкісного апарата насіння просапних культур; - теоретично обґрунтовано параметри швидкісного висівного апарата; - проведено комплекс теоретичних та експериментальних досліджень і розроблено практичні рекомендації щодо вибору конструктивних, кінематичних і технологічних параметрів швидкісного висівного апарата; - розроблено експериментальний зразок швидкісного висівного апарата, а також установку для його дослідження; - надано техніко-економічну оцінку ефективності використання швидкісного висівного апарата насіння просапних культур. Meta roboty - pidvyshchennia urozhainosti prosapnykh kultur pry posivi yikh punktyrnym sposobom. Za tsykh umov bude zbilshuvatysia biolohichna aktyvnist roslyn, shcho spryiatyme rozvytku yikh korenevoi systemy ta pokrashchuvatyme roslynam dostup do volohy i pozhnyvnykh rechovyn. Dlia dosiahnennia mety v roboti vyrisheno taki zavdannia: - teoretychno obgruntovano konstruktsiiu vysivnoho shvydkisnoho aparata nasinnia prosapnykh kultur; - teoretychno obgruntovano parametry shvydkisnoho vysivnoho aparata; - provedeno kompleks teoretychnykh ta eksperymentalnykh doslidzhen i rozrobleno praktychni rekomendatsii shchodo vyboru konstruktyvnykh, kinematychnykh i tekhnolohichnykh parametriv shvydkisnoho vysivnoho aparata; - rozrobleno eksperymentalnyi zrazok shvydkisnoho vysivnoho aparata, a takozh ustanovku dlia yoho doslidzhennia; - nadano tekhniko-ekonomichnu otsinku efektyvnosti vykorystannia shvydkisnoho vysivnoho aparata nasinnia prosapnykh kultur.
Obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnoi skhemy vysivnoho aparatu prosapnoi sivalky
Keywords: насіння; nasinnia; сівалка; sivalka; висівний апарат; vysivnyi aparat; конструкція; konstruktsiia; культура; kultura