Оцінка здоров’я інтестинальної системи курчат-бройлерів - Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro; Masiuk, Dmytro M.; Недзвецький, Віктор Станіславович; et al. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 2023)
Концепція – здоров’я інтестинальної системи в останні роки привертає значний інтерес як науковців, так і практикуючих ветеринарних лікарів і технологів. Основними показниками, які пов’язують з цією концепцією, є – відповідна структура раціону, травлення і всмоктування поживних речовин, стабільний гомеостаз мікробіоти, ефективний імунний статус, розвиток слизової оболонки та бар’єрна функція кишечника. Бар’єрна функція є критично важливим аспектом здоров’я інтестинальної системи, що пов’язується з постійним впливом на середовище просвіту кишечника великої кількості токсинів, антигенів, патогенів тощо. Окрім того, епітелій слизової оболонки транспортує поживні речовини і метаболічні відходи. Всі ці функції (захисна та транспортна) направлені на підтримку гомеостазу кишечника та формування механізмів сприйняття навколишнього середовища. У зв’язку з тим, що вони працюють за рахунок доповнення один одної (транспортна функція вимагає бар’єрної проникності, а захисна – щільності бар’єру) відбувається компроміс за рахунок двох основних механізмів. Перший, полягає у тому, що транспортні та захисні функції розділені в різних типах клітин. Абсорбційні ентероцити поглинають поживні речовини з просвіту кишечника, тоді як клітини Панета та келихоподібні клітини виробляють антимікробні пептиди та муцин для захисту епітелію. Другий механізм регулюється за потребою виконання цих двох конкуруючих функцій, наприклад, зміни у годівлі та навантаженні патогенами. Таке налаштування бар’єрної функції кишечника курчат-бройлерів залежить від імунної системи слизової оболонки, що дозволяє організму пристосовуватися до динамічного середовища та задовольняти потреби у поживних речовинах, коли вона стикається зі змінами у навколишньому середовищі. Знижена цілісність міжклітинного з’єднання та пошкодження епітелію можуть призвести до синдрому – дірявої кишки у курчат-бройлерів, що є основним фактором зміни морфології кишкової стінки, запалення, системної інфекції та порушення всмоктування. In recent years, the concept of "health of the intestinal system" has attracted considerable interest from both scientists and practicing veterinarians and technologists. The main indicators associated with this concept are the appropriate structure of the diet, digestion and absorption of nutrients, stable homeostasis of the microbiota, effective immune status, development of the mucous membrane and barrier function of the intestine. Barrier function is a critically important aspect of the health of the intestinal system, which is associated with the constant impact of a large number of toxins, antigens, pathogens, etc. on the intestinal lumen environment. In addition, the epithelium of the mucous membrane transports nutrients and metabolic waste. All these functions (protective and transport) are aimed at maintaining intestinal homeostasis and forming the mechanisms of perception of the environment. Due to the fact that they work by complementing each other (the transport function requires barrier permeability, and the protective function requires barrier density), a compromise occurs due to two main mechanisms. The first is that transport and defense functions are separated in different cell types. Absorptive enterocytes absorb nutrients from the intestinal lumen, while Paneth cells and goblet cells produce antimicrobial peptides and mucin to protect the epithelium. A second mechanism is regulated by the need for these two competing functions, such as changes in nutrition and pathogen load. This adjustment of the gut barrier function in broiler chickens depends on the mucosal immune system, which allows the body to adapt to a dynamic environment and meet nutrient needs when faced with environmental changes. Reduced intercellular junction integrity and epithelial damage can lead to leaky gut syndrome in broiler chickens, which is a major factor in changes in intestinal wall morphology, inflammation, systemic infection, and malabsorption.
Аssessment of the health of the intestinal system of broiler chickens
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Недзвецький Віктор Станіславович https://orcid.org/0000-0001-8975-6952
Keywords: молекулярна біологія; molecular biology; бар’єрна функція; barrier function; комунікація клітин; cell communication; маркери взаємодії; interaction markers