Сортовивчення гібридів сорго американської селекції в умовах техногенних ландшафтів Степу України - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Бабенко, Михайло Григорович; Babenko, Mihaylo; Мартинова, Надія; Martynova, Nadiya; Рула, Ірина; Rula, Irina; Гументик, Михайло; Gumentyk, Mihaylo (Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків Національної академії аграрних наук України, 2019)
Досліджено потенціал гібридів цукрового, зернового та суданкового сорго американської селекції на малопродуктивних рекультивованих ґрунтах степу України. Врожайність зеленої маси цукрового сорго та сорго-суданкових гібридів на насипній чорноземній масі та лесоподібному суглинку сягає 30–80 т/га, що складає 60–90% від потенціальної продуктивності. Врожайність зерна гібридів зернового сорго була високою: 8–14 т/га на чорно- земі та 6,7–12,7 т/га на лесоподібному суглинку. Найбільш продуктивними виявилися гібриди Tzuni та Yutami. Специфічні компоненти ґрунтів, на яких зростають рослини, мають вплив на теплові характеристики біомаси. Порівняно з чорноземною масою, у рослин, що вирощені на лесоподібному суглинку, термічна деструкція геміцелюлози зсувається в область більш низьких температур, що призводить до появи двох піків швидкості втрати маси на другій стадії термолізу. За виключенням гібриду SS506, енергія активації термоокислювальної деструкції основних компонентів біомаси на лесоподібному суглинку знижується на 5–10%. Variety testing of American sorghum hybrids under the conditions of technogenic landscapes of the stepppes of Ukraine Kharytonov M. M., Babenko M. H., Martynova N. V., Rula I. V., Humentyk M. Ya. The potential of sugar, grain and Sudanese hybrid sorghum of the American breding grown on unproductive reclaimed soils in the steppe zone of Ukraine has been studied. The green mass yield of sugar sorghum and sorghum-Sudanese hybrids on the chernozem and loess-like loamy soils reaches 30–80 t/ha, which is 60–90% of the calculated productivity. The grain yield of grain sorghum hybrids was high: 8–14 t/ha on chernozem and 6.7–12.7 t/ha on loess-like loamy soil. The most productive were ‘Tzuni’ and ‘Yutami’ cultivars. The specific components of the soil on which plants grow affect the thermal characteristics of biomass. Compared to chernozem, in plants grown on loess-like loamy soil, the thermal destruction of hemicellulose shifts to lower temperatures region, which leads to the appearance of two peaks in the rate of mass loss in the second stage of thermolysis. With the exception for SS506 cultivar, the activation energy of thermo-oxidative destruction of the main components of biomass on loess loamy soil drops by 5–10%.
Variety testing of American sorghum hybrids under the conditions of technogenic landscapes of the stepppes of Ukraine
Keywords: гібриди сорго; sorghum hybrids; рекультивовані грунти; reclaimed soils; врожайність; yield