Удосконалення механізації обробітку грунту з розробкою конструкції глибокорозпушувача - Бібіков, Максим Ігорович; Bibikov, Maksym Ihorovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Актуальність розробки ґрунторозпушувачів зумовлена потребою у збереженні екологічної рівноваги та родючості ґрунтів, підвищенні ефективності використання земельних ресурсів і зниженні негативного впливу аграрної діяльності на навколишнє середовище. Замінюючи плуг на ґрунторозпушувач, фермери можуть значно зменшити негативні наслідки перевертання ґрунту, покращити його структуру і стабільність, а також знизити витрати на паливо та технічне обслуговування техніки. Це дасть змогу забезпечити сталий розвиток сільського господарства, особливо на землях, де важливе збереження родючості та покращення екологічного стану ґрунтів. Aktualnist rozrobky gruntorozpushuvachiv zumovlena potreboiu u zberezhenni ekolohichnoi rivnovahy ta rodiuchosti gruntiv, pidvyshchenni efektyvnosti vykorystannia zemelnykh resursiv i znyzhenni nehatyvnoho vplyvu ahrarnoi diialnosti na navkolyshnie seredovyshche. Zaminiuiuchy pluh na gruntorozpushuvach, fermery mozhut znachno zmenshyty nehatyvni naslidky perevertannia gruntu, pokrashchyty yoho strukturu i stabilnist, a takozh znyzyty vytraty na palyvo ta tekhnichne obsluhovuvannia tekhniky. Tse dast zmohu zabezpechyty stalyi rozvytok silskoho hospodarstva, osoblyvo na zemliakh, de vazhlyve zberezhennia rodiuchosti ta pokrashchennia ekolohichnoho stanu gruntiv.
Udoskonalennia mekhanizatsii obrobitku hruntu z rozrobkoiu konstruktsii hlybokorozpushuvacha
Keywords: грунторозпушувач; hruntorozpushuvach; тяговий опір; tiahovyi opir; робочий орган; robochyi orhan; плужна підошва; pluzhna pidoshva; ґрунт; grunt