Вплив заходів захисту посівів від бур’янів на продуктивність пшениці озимої в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Лада» Кам’янського району Дніпропетровської області - Лубянов, Данило Юрійович; Lubianov, Danylo (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
В роботі наведено аналіз впливу гербіцидів на урожайність насіння пшениці озимої. Найвищий врожай зерна було зафіксовано у варіанті 7, де внесли Мастак –4,2 т/га. Треба відзначити, що цей показник виявився на 0,4т/га вищим, ніж врожайність при внесенні Амінна сіль 2,4-Д. Подібна врожайність була також у варіантах, де внесли естерон – 0,8л/га. Найнижчий врожай було зафіксовано на контрольному варіанті ‒ 2,8 т/га. Достатньо непоганий умовно-чистий прибуток – 5410-5830 грн./га, і більший на 23% за прибуток від внесення Еллай супер, одержано від обробки посівів естроном та мастаком. Найменшими були показники економічної ефективності від застосування гербіцидів‒ амінна сіль 2,4 Д та гранстару, тут рівень рентабельності був 24-23 %. V roboti navedeno analiz vplyvu herbitsydiv na urozhainist nasinnia pshenytsi ozymoi. Naivyshchyi vrozhai zerna bulo zafiksovano u varianti 7, de vnesly Mastak –4,2 t/ha. Treba vidznachyty, shcho tsei pokaznyk vyiavyvsia na 0,4t/ha vyshchym, nizh vrozhainist pry vnesenni Aminna sil 2,4-D. Podibna vrozhainist bula takozh u variantakh, de vnesly esteron – 0,8l/ha. Nainyzhchyi vrozhai bulo zafiksovano na kontrolnomu varianti ‒ 2,8 t/ha. Dostatno nepohanyi umovno-chystyi prybutok – 5410-5830 hrn./ha, i bilshyi na 23% za prybutok vid vnesennia Ellai super, oderzhano vid obrobky posiviv estronom ta mastakom. Naimenshymy buly pokaznyky ekonomichnoi efektyvnosti vid zastosuvannia herbitsydiv‒ aminna sil 2,4 D ta hranstaru, tut riven rentabelnosti buv 24-23 %.
Vplyv zakhodiv zakhystu posiviv vid burianiv na produktyvnist pshenytsi ozymoi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Lada» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: пшениця озима; pshenytsia ozyma; гербіциди; herbitsydy; технічна ефективність; tekhnichna efektyvnist; урожайність; urozhainist; бур’яни; buriany