Виробниче випробування гібридів соняшнику в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Зоряне» Криворізького району Дніпропетровської області - Луганський, Олександр Сергійович; Luhanskyi, Oleksandr Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Визначено, що вирощування гібридів соняшнику з застосуванням мікродобрива Оракул колафермин забезпечує врожайність понад 3,20 т/га. Продуктивність гібридів в значною ступеня залежить від погодних умов року. Обробка посівів мікродобривом Оракул колафермин підвищує врожайність з збільшенням дози внесення до 1,0 л/га, потім при внесення препарату в дозі 1,5 л/га приріст врожайності зупиняється. Це вказує на недоцільність обробки посівів мікродобривом Оракул колафермина в дозі 1,5 л/га. Найбільшою продуктивністю відрізняються гібриди Гудвін, Стаєр, Форсаж, максимальної врожайності досягають варіанти посіву гібрида Добродій з показником ‒ 4,05 т/га в 2021 році на при застосуванні Оракул колафермин ‒ 1,0 л/га. Vyznacheno, shcho vyroshchuvannia hibrydiv soniashnyku z zastosuvanniam mikrodobryva Orakul kolafermyn zabezpechuie vrozhainist ponad 3,20 t/ha. Produktyvnist hibrydiv v znachnoiu stupenia zalezhyt vid pohodnykh umov roku. Obrobka posiviv mikrodobryvom Orakul kolafermyn pidvyshchuie vrozhainist z zbilshenniam dozy vnesennia do 1,0 l/ha, potim pry vnesennia preparatu v dozi 1,5 l/ha pryrist vrozhainosti zupyniaietsia. Tse vkazuie na nedotsilnist obrobky posiviv mikrodobryvom Orakul kolafermyna v dozi 1,5 l/ha. Naibilshoiu produktyvnistiu vidrizniaiutsia hibrydy Hudvin, Staier, Forsazh, maksymalnoi vrozhainosti dosiahaiut varianty posivu hibryda Dobrodii z pokaznykom ‒ 4,05 t/ha v 2021 rotsi na pry zastosuvanni Orakul kolafermyn ‒ 1,0 l/ha.
Vyrobnyche vyprobuvannia hibrydiv soniashnyku v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Zoriane» Kryvorizkoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: соняшник; soniashnyk; мікродобриво; mikrodobryvo; гібриди; hibrydy; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; урожайність; urozhainist