Патоморфологічна характеристика травматичних ушкоджень органів кота внаслідок падіння. Клінічний випадок - Жоріна, Любов Василівна; Zhorina, L. V.; Zhorina, Lubov; Zhorina, Liubov; Zhorina, L.; Zhorina, Lyubov; Шулешко, М. О.; Shuleshko, M. O. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У роботі наведено судово-ветеринарний аналіз випадку насильницької смерті тримісячного кота внаслідок тупої механічної травми. На підставі клінічних, рентгенологічних та патоморфологічних досліджень встановлено множинні переломи черепа й ребер, розтрощення головного мозку, розриви печінки та легень із розвитком масивної внутрішньої кровотечі. Доведено, що безпосередньою причиною смерті стала гостра кардіореспіраторна недостатність, зумовлена тяжкою черепно-мозковою травмою, травматичним і геморагічним шоком. Отримані результати мають практичне значення для судово-ветеринарної експертизи та диференціації насильницької тупої травми від ушкоджень, спричинених падінням з висоти. U roboti navedeno sudovo-veterynarnyi analiz vypadku nasylnytskoi smerti trymisiachnoho kota vnaslidok tupoi mekhanichnoi travmy. Na pidstavi klinichnykh, renthenolohichnykh ta patomorfolohichnykh doslidzhen vstanovleno mnozhynni perelomy cherepa y reber, roztroshchennia holovnoho mozku, rozryvy pechinky ta lehen iz rozvytkom masyvnoi vnutrishnoi krovotechi. Dovedeno, shcho bezposerednoiu prychynoiu smerti stala hostra kardiorespiratorna nedostatnist, zumovlena tiazhkoiu cherepno-mozkovoiu travmoiu, travmatychnym i hemorahichnym shokom. Otrymani rezultaty maiut praktychne znachennia dlia sudovo-veterynarnoi ekspertyzy ta dyferentsiatsii nasylnytskoi tupoi travmy vid ushkodzhen, sprychynenykh padinniam z vysoty.
Patomorfolohichna kharakterystyka travmatychnykh ushkodzhen orhaniv kota vnaslidok padinnia. Klinichnyi vypadok
Жоріна Любов Василівна http://orcid.org/0000-0002-9472-0716
Keywords: судово-ветеринарна експертиза; sudovo-veterynarna ekspertyza; тупа механічна травма; tupa mekhanichna travma; черепно-мозкова травма; cherepno-mozkova travma; насильницька смерть; nasylnytska smert