Особливості ґрунтових мікробіомів агроценозах Pisum sativum в різних моделях техноземів - Зленко, Ірина Борисівна; Zlenko, Iryna Borysivna (Дніпровський ДАЕУ ; Інформаційно-аналітичне Агенгство «Маркер», 2020)
Формування функціональної структури мікробоценозів у різноякісних гірських породах значною мірою залежить від фізико-хімічних властивостей субстратів і рослинного компоненту агроценозу. За узагальненими показниками швидкості формування стійких мікробоценозів досліджувані субстрати оцінюються таким рядом: грунтова маса чорнозему > лесоподібний суглинок > червоно-бурий суглинок > червоно-бура глина > сіро-зелена мергеляста глина > темно-сіра сланцева глина > зелена безкарбонатна глина > давньоалювіальний пісок. Formuvannia funktsionalnoi struktury mikrobotsenoziv u riznoiakisnykh hirskykh porodakh znachnoiu miroiu zalezhyt vid fizyko-khimichnykh vlastyvostei substrativ i roslynnoho komponentu ahrotsenozu. Za uzahalnenymy pokaznykamy shvydkosti formuvannia stiikykh mikrobotsenoziv doslidzhuvani substraty otsiniuiutsia takym riadom: hruntova masa chornozemu > lesopodibnyi suhlynok > chervono-buryi suhlynok > chervono-bura hlyna > siro-zelena merheliasta hlyna > temno-sira slantseva hlyna > zelena bezkarbonatna hlyna > davnoaliuvialnyi pisok.
Osoblyvosti gruntovykh mikrobiomiv ahrotsenozakh Pisum sativum v riznykh modeliakh tekhnozemiv
Keywords: Pisum sativum; Pisum sativum; грунти; hrunty; мікробоценози; mikrobotsenozy; агроценози; ahrotsenozy; екотопи; ekotopy