Селекційно-біотехнологічні підходи у вирішенні проблем відтворення стада молочної худоби в умовах теплового стресу - Пришедько, Володимир Михайлович; Pryshedko, Vladimir M.; Pryshedko, V. M.; Pryshedko, V.; Prishedko, V.; Pryshed’ko, Vladimir; Pryshedko, Volodymyr (Sergeieva & Co, Karlsruhe, 2024)
Вивчено стан відтворення племінного поголів’я голштинської породи в умовах теплового стресу в літній період та ефективність біотехнологічних методів гормональної стимуляції статевих циклів у корів різного рівня продуктивності. Встановлено, що тепловий стрес, спричинений високими температурами в теплий період року, негативно впливає на відтворну здатність корів залежно від їх молочної продуктивності за лактацію. Спостерігається подовження сервіс-періоду на 18-49 днів, а відсоток тварин з його тривалістю понад 100 днів збільшується зі збільшенням продуктивності. Застосування схеми гормональної регуляції дозволяє отримати позитивні результати стимуляції охоти, що свідчить про загалом задовільний стан відтворювальної функції маток, але відзначено різну реакцію тварин на гормональну обробку залежно від рівня продуктивності. Програма «Ovsynch» як один із найпоширеніших біотехнологічних методів управління відтворенням стада та її модифікації мають потенціал для покращення репродуктивної функції дійних корів, які страждають від теплового стресу, оскільки призначені для регуляції естрального циклу. Проте дуже важливо, щоб протоколи були підібрані з урахуванням наявних ресурсів, умов і особливостей молочного комплексу, що б забезпечувало можливість їх ефективної реалізації. The state of reproduction of Holstein breed breeding stock under heat stress in the summer period and the effectiveness of biotechnological methods of hormonal stimulation of sexual cycles in cows of different levels of productivity were studied. It was found that heat stress caused by high temperatures in the warm period of the year negatively affects the reproductive ability of cows, depending on their milk productivity per lactation. The service period is observed to be extended by 18-49 days, and the percentage of animals with its duration exceeding 100 days increases with increasing productivity. The use of a hormonal regulation scheme allows obtaining positive results of stimulation of heat, which indicates a generally satisfactory state of reproductive function of the queens, but different reactions of animals to hormonal dues were noted depending on the level of productivity. The Ovsynch program, as one of the most widely used biotechnological methods of herd reproduction management, and its modifications have the potential to improve the reproductive function of dairy cows suffering from heat stress, as they are designed to regulate the estrous cycle. However, it is very important that the protocols are selected taking into account the existing resources, conditions and characteristics of the dairy complex, which would ensure the possibility of their effective implementation.
Selection-biotechnological approaches in solving problems of dairy cattle reproduction under conditions of heat stress
Пришедько Володимир Михайлович https://orcid.org/0000-0002-7324-5458
Keywords: гормональна стимуляція охоти; hormonal stimulation of oestrus; тепловий стрес; heat stress; голштинські корови; Holstein cows; відтворна здатність; reproductive ability