Біохімічні показники крові корів різних типів нервової діяльності до і після зміни способу їх утримання - Панасюк, Іван Митрофанович; Panasyuk, Ivan; Карлова, Ліна Валентинівна; Karlova, L. V.; Karlova, L.; Karlova, Lina V.; Karlova, Lina Valentinovna; Karlova, Lina Valentunivna; Karlova, Lina (Сумський НАУ, 2007)
При різних порушеннях умов годівлі та утримання сільськогосподарських тварин витрачаються найбільш важливі в енергетичному відношенні поживні речовини, у зв’язку з чим у них знижується продуктивність. При використанні технологій, що не відповідають умовам забезпечення сприятливих факторів життєдіяльності організму, тварини вимушені адаптуватись до них з більшою напругою фізіологічних систем. У багатьох випадках це прояв стресового стану, який супроводжується зниженням продуктивності і якості продукції. Pry riznykh porushenniakh umov hodivli ta utrymannia silskohospodarskykh tvaryn vytrachaiutsia naibilsh vazhlyvi v enerhetychnomu vidnoshenni pozhyvni rechovyny, u zviazku z chym u nykh znyzhuietsia produktyvnist. Pry vykorystanni tekhnolohii, shcho ne vidpovidaiut umovam zabezpechennia spryiatlyvykh faktoriv zhyttiediialnosti orhanizmu, tvaryny vymusheni adaptuvatys do nykh z bilshoiu napruhoiu fiziolohichnykh system. U bahatokh vypadkakh tse proiav stresovoho stanu, yakyi suprovodzhuietsia znyzhenniam produktyvnosti i yakosti produktsii.
Biokhimichni pokaznyky krovi koriv riznykh typiv nervovoi diialnosti do i pislia zminy sposobu yikh utrymannia
Карлова Ліна Валентинівна https://orcid.org/0000-0001-8213-8588
Keywords: якість продукції; yakist produktsii; годівля сільськогосподарських тварин; hodivlia silskohospodarskykh tvaryn; утримання сільськогосподарських тварин; utrymannia silskohospodarskykh tvaryn; продуктивність; produktyvnist; адаптація тварин; adaptatsiia tvaryn; стресовий стан; stresovyi stan