Отруєння собак ізоніазидом, клінічні випадки - Василишина, Ю. Р.; Vasylyshyna, Yu. R.; Гаращук, Марина Іванівна; Garashuk, M. I.; Garashchuk, M.; Harashchuk, M. I.; Garashuk, Marina; Garaschuk, M. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
За оцінками експертів на сьогоднішній день Україна входить до світових лідерів за кількістю безпритульних собак. Одними з основних причин збільшення кількості популяцій тварин на вулицях міст є безвідповідальне ставлення людей до тварин, а в останні два роки у зв’язку з війною відмічена міграція тварин з територій де ведуться активні бойові дії. Досить часто, особливо в останні роки, проблему зменшення чисельності безпритульних собак вирішують так звані «догхантери» (з англ. «мисливці за собаками») за допомогою лікарських препаратів від туберкульозу, основним діючим компонентом яких є речовина ізоніазид. Препарат вносять до м’ясної продукції яку розкладають в місцях скупчення бродячих безпритульних собак, але дуже часто реєструються випадки отруєння домашніх, які випадково з’їдають отруєний корм під час вигулу. Щоб уберегти собаку від отруєння потрібно вигулювати тварину в наморднику, або в місцях на обмеженій території, де можно спостерігати за собакою і бачити, що вона з’їла. Якщо після прогулянки у собаки спостерігаються симптоми гострої інтоксикації необхідно терміново зробити ін’єкцію піридоксину і доставити тварину, в найкоротший термін, у ветеринарну клініку. Чим швидше буде доставлена тварина, тим більше буде шансів їй допомогти. Результати показали, що швидка діагностика токсикозу ізоніазиду та швидке лікування уражених собак піридоксином та іншими підтримуючими засобами є обов’язковими для досягнення успішного результату. Za otsinkamy ekspertiv na sohodnishnii den Ukraina vkhodyt do svitovykh lideriv za kilkistiu bezprytulnykh sobak. Odnymy z osnovnykh prychyn zbilshennia kilkosti populiatsii tvaryn na vulytsiakh mist ye bezvidpovidalne stavlennia liudei do tvaryn, a v ostanni dva roky u zviazku z viinoiu vidmichena mihratsiia tvaryn z terytorii de vedutsia aktyvni boiovi dii. Dosyt chasto, osoblyvo v ostanni roky, problemu zmenshennia chyselnosti bezprytulnykh sobak vyrishuiut tak zvani «dohkhantery» (z anhl. «myslyvtsi za sobakamy») za dopomohoiu likarskykh preparativ vid tuberkulozu, osnovnym diiuchym komponentom yakykh ye rechovyna izoniazyd. Preparat vnosiat do miasnoi produktsii yaku rozkladaiut v mistsiakh skupchennia brodiachykh bezprytulnykh sobak, ale duzhe chasto reiestruiutsia vypadky otruiennia domashnikh, yaki vypadkovo zidaiut otruienyi korm pid chas vyhulu. Shchob uberehty sobaku vid otruiennia potribno vyhuliuvaty tvarynu v namordnyku, abo v mistsiakh na obmezhenii terytorii, de mozhno sposterihaty za sobakoiu i bachyty, shcho vona zila. Yakshcho pislia prohulianky u sobaky sposterihaiutsia symptomy hostroi intoksykatsii neobkhidno terminovo zrobyty iniektsiiu pirydoksynu i dostavyty tvarynu, v naikorotshyi termin, u veterynarnu kliniku. Chym shvydshe bude dostavlena tvaryna, tym bilshe bude shansiv yii dopomohty. Rezultaty pokazaly, shcho shvydka diahnostyka toksykozu izoniazydu ta shvydke likuvannia urazhenykh sobak pirydoksynom ta inshymy pidtrymuiuchymy zasobamy ye oboviazkovymy dlia dosiahnennia uspishnoho rezultatu.
Otruiennia sobak izoniazydom, klinichni vypadky
Гаращук Марина Іванівна https://orcid.org/0000-0003-1533-6490
Keywords: ізоніазид; izoniazyd; отруєння собак; otruiennia sobak; гостра інтоксикація; hostra intoksykatsiia