Вплив спірохет на протеїнові фракції, лейкограму та клітинний імунітет кролів - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (Наук.-метод. центр ВФПО, 2019)
Інтенсивний розвиток кролівництва в Україні стримує низький рівень виходу кроленят і їх збереженість. Схильність до захворювань, особливо маточного поголів’я, зумовлено, в першу чергу, зниженою резистентністю організму кролів, яка залежить від кількості окролів на рік, умов утримання, годівлі та різних інфекційних і інвазійних захворювань, одним з яких є спірохетоз, що реєструється у деяких кролівничих господарствах європейських держав, Америці та Азії, де спостерігали епізоотії з великим відсотком захворюваності (до 90 %). Метою досліджень було вивчити вплив збудника спірохетозу на протеїнові фракції, лейкограму та клітинний імунітет кролів. Отримані дані свідчать про глибокі фізіологічні порушення, пов’язані зі змінами морфологічного складу крові кролів за паразитування збудника Treponema cuniculi. Intensive development of rabbit breeding in Ukraine restrains the low level of rabbit yield and their safety. Predisposition to diseases, especially uterine livestock, is primarily due to reduced resistance of rabbits, which depends on the number of rabbits per year, housing conditions, feeding and various infectious and invasive diseases, one of which is spirochetosis, which is registered in some rabbit farms in European countries, America and Asia, where epizootics with a high incidence (up to 90%) were observed. The aim of the study was to investigate the effect of the causative agent of spirochetosis on protein fractions, leukogram and cellular immunity of rabbits. The data obtained indicate profound physiological disorders associated with changes in the morphological composition of the blood of rabbits due to parasitism of the pathogen Treponema cuniculi.
The effect of spirochetes on protein fractions, leukogram and cellular immunity of rabbits
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Шевчик Римма Святославівна https://orcid.org/0000-0001-7416-8656 Кунєва Лариса Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-4156-2136
Keywords: спірохетоз; spirochetosis; Treponema cuniculi; Treponema cuniculi; кролі; rabbits; хвороби кролів; rabbit diseases; морфологічний склад крові кролів; morphological composition of rabbit blood