Justification of organic agriculture parameters in potato growing with economic and marketing evaluation - Mischenko, Yurii; Міщенко, Юрій; Butenko, Andrii; Бутенко, Андрій; Bahorka, Mariia; Багорка, Марія Олександрівна; Masyk, Ihor; Масик, Ігор; Yurchenko, Nataliiа; Юрченко, Наталія Іванівна; Skydan, Mariia; Скидан, Марія; et al. (Університет агрономічних наук і ветеринарної медицини Бухареста, 2024)
During research, positive influence of organic farming elements on economic efficiency of potato growing has been revealed. Combination of post-harvest oil radish siderate and deep tillage provided the highest yield of potato tubers -35.4 t ha-1 and starch isolation - 4.03 t ha-1. Weather conditions in research years influenced yield of potatoes greatly - the influence share was 74.6%. The use of green manure increases stress resistance of potato crops to limiting weather factors. On sidereal background, zone of optimum average daily temperatures during potato vegetation period increased from 190С to 20-210С, and optimum of precipitation amount decreased from 300 mm to 280 mm. Application of post-harvest oil radish siderate under conditions of unstable moisture in the Left Bank Forest Steppe and carrying out deep tillage of typical black soil at a depth of 28-30 cm for its covering, provides the highest economic yield -1615 € ha-1 and profitability level of potato growing - 77.6% at the lowest cost price of tubers - 68.68 € t-1. Під час досліджень виявлено позитивний вплив елементів органічного землеробства на економічну ефективність вирощування картоплі. Поєднання післяжнивного сидерату редьки олійної та глибокого обробітку ґрунту забезпечило найвищий урожай бульб картоплі – 35,4 т га-1 та крохмальної ізоляції – 4,03 т га-1. Погодні умови в досліджувані роки значно вплинули на врожайність картоплі – частка впливу склала 74,6%. Застосування сидератів підвищує стресостійкість посівів картоплі до лімітуючих погодних факторів. На сидеричному фоні зона оптимальних середньодобових температур за період вегетації картоплі підвищилася від 190С до 20-210С, а оптимум кількості опадів зменшився від 300 мм до 280 мм. Застосування післяжнивного сидерату редьки олійної за умов нестійкого зволоження в Лівобережному Лісостепу та проведення глибокого обробітку ґрунту чорнозему типового на глибину 28-30 см для його укриття забезпечує найвищу економічну врожайність -1615 € га- 1 та рівень рентабельності вирощування картоплі – 77,6% при найменшій собівартості бульб – 68,68 € т-1.
Обґрунтування параметрів органічного сільського господарства у вирощуванні картоплі з економічною та маркетинговою оцінкою.
Keywords: green manure; зелене добриво; yield; врожайність; economic efficiency; економічна ефективність; soil tillage; обробка ґрунту; crude protein; сирий протеїн; fertilization backgrounds; фони удобрення