Ремедіаційний потенціал лісоутворювальних порід у рекультиваційних насадженнях - Зверковський, В. М.; Zverkovskyi, V. M.; Ситник, Світлана Анатоліївна; Sytnyk, Svetlana; Ловинська, Вікторія Миколаївна; Lovynska, Victoriya; Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Миколенко, Світлана Юріївна; Mykolenko, Svitlana (Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького, 2017)
Досліджено специфіку акумулятивних властивостей групи неорганічних контамінантів листям та хвоєю лісотвірних порід Дніпропетровської області. Відбір досліджуваного матеріалу проведено у рослин, зростаючих на техноземі шахти «Павлоградська» м. Павлоград. Виявлено відповідність нормам гранично допустимих концентрацій (ГДК) одного з дев’яти досліджуваних елементів – Мангану. З’ясовано, що показники вмісту у техноземі інших елементів групи важких металів перевищують значення ГДК у 1,27 (Pb) – 15,7 (Cr) разів. За коефіцієнтом біологічної акумуляції встановлено, що до елементів сильного накопичення відноситься Манган та Плюмбум, усі інші – до елементів слабкого накопичення. Визначено, що при зростанні рослин на шахтній породі кількісний вміст елементів групи важких металів на розраховану 65 Ремедіаційний потенціал лісоутворювальних порід Ukrainian Journal of Ecology, 7(2), 2017 одиницю площі має діапазон варіювання від 1,46 до 2134,35 кг•га-1 для сосни звичайної та 4,42–441,08 – для робінії несправжньоакації. Виявлено аномально високі концентрації Мангану та Плюмбуму у хвої сосни, що перевищують вміст зазначених металів у ґрунті в 3,1 та 1,7 разів. В листі робінії знайдено більш високі концентрації Цинку, Нікелю, Миш’яку та Стибію, порівняно зі хвоєю сосни. Акумуляція зазначених елементів зменшується обернено пропорційно до зростання віку досліджуваної листяної породи, зменшуючись із його наростанням. Нами не зафіксовано чіткої тенденції перерозподілу та наступного акумулювання такого металу, як Купрум залежно від виду та віку рослин. The aim of the research was to study the features of the accumulation of heavy metals elements group by assimilation apparatus of coniferous and deciduous woody plants. We registered low bioaccumulative coefficients of Black locust regards chromium, antimony, and tin. We also determined that the Robinia leaves could accumulate Sb and Sn while in small concentrations and the Crimean pine needles could accumulate Sb and As in in the lowest concentration. The Mangan fraction that translocated to the was high for both tree species and more higher concentration was fixed in the Crimean pine. The average content of Lead was 209.11 kg•ha-1 for Crimean pine in all age groups, while for the Black locust is was only 15.52 kg•ha1 that was by 13.5 times less. We determined large concentrations of Zinc in the Robinia leaves that was gradually decreasing with tree age. We revealed small contamination of Zinc in the Crimean pine with peak values of accumulation in the second age group of this species. We did not fix the definite trend of redistribution and accumulation of copper towards the tree species and age. For the Black locust the minimum content in green mass was determined for Cr and Sn. In general, the leaves fraction of the aboveground phytomass per unit area is able to accumulate the inorganic contaminants, which is ranged from 1.46 to 2134.35 kg•ha-1 for the Crimean pine and from 4.42 to 441.08 for the Black locust.
Remediation potential of forest-forming species in the reclamation planting
Keywords: Robinia pseudoacacia L.; Robinia pseudoacacia L.; Pinus pallasiana L.; Pinus pallasiana L.; техноземи; technozems; коефіцієнт біологічної акумуляції; coefficient of biological accumulation; Україна; Ukraine