Дендрофлора балки Широка (острів Хортиця) - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Яковлєва-Носарь, Світлана Олегівна; Yakovlieva-Nosar, Svetlana (Національний лісотехнічний університет України, 2018)
Байрачні ліси Запорізької обл. відносять до байраків порожистої частини Дніпра. Вони мають важливе кліматичне та ґрунтозахисне значення, у них трапляються представники лісових, степових, лугових фітоценозів, часто – рідкісні й ендемічні види, а також місцева фауна. Такі заліснені балки характеризуються високою атракторною здатністю для рекреантів, діяльність яких призводить до трансформації рослинності байрачно-лісових фітоценозів. З огляду на це актуальною є інформація про стан їх дендрофлори для створення банку даних та оперативного моніторингу. Наведено дані про видовий склад дендрофлори балки Широка, розташованої на о. Хортиця (зона рекреаційної діяльності туристів та мешканців м. Запоріжжя), де зареєстровано 54 види деревних рослин, що належать до 43 родів і 26 родин. Встановлено, що найбільшим видовим насиченням характеризується родина Rosaceae Adans. У складі дендрофлори байрачного лісу аборигенні види становлять 48,1 %, інтродуковані – 51,9 %. Найбільша частка участі серед інтродукованих видів належить породам північноамериканського походження (11 видів, або 39,3 % від усієї кількості інтродуцентів). Інтродуценти представлені здебільшого Amorpha fruticosa, Robinia pseudoacacia, Morus alba та Celtis occidentalis. Основними лісотвірними аборигенними породами насадження є Acer platanoides, Quercus robur, Ulmus scabra, A. tataricum. З'ясовано породний склад верхніх ярусів деревостану та підліску, що зростають на території різних морфологічних частин балки. Байрачний ліс має значний ресурсний потенціал, включаючи медоносні та вітамінні рослини. У складі насадження виявлено види з високою інвазійною здатністю (Acernegundo, Amorpha fruticosa, Robinia pseudoacacia) та той, що визнано інвазійним у списках близьких до України територій (Parthenocіssus quinquifolia). Ravine forests are samples of intrazonal vegetation where numerous representatives of the fauna live, as well as plants of forest, steppe, meadow and other types of phytocoenosis, many of which are rare and endemic species. Сonsequently, the study of the taxonomic structure of their flora and the impact of recreational activities on the biodiversity of these natural forests is relevant. The route method based on the biogeocenotical principle for the defining of the species composition of the dendroflora represents the research technique. The research provides data on the species composition of the dendroflora of ravine Shyroka ravine, Khortytsya (recreational area of tourists and residents of Zaporizhzhia), where 54 species of woody plants belonging to 43 genera and 26 families grow. As a result, the study reviled that the Rosaceae Adans family is characterized by the highest species diversity. In the composition of the dendroflora of the birch forest, 48.1 % are native species, 51.9 % are introduced. The largest share of the introduced species belongs to the species of North American origin (11 species, or 39.3 % of the total number of alien species). Amorpha fruticosa, Robinia pseudoacacia, Morus alba and Celtis occidentalis represent the introductants. The main forest-forming aboriginal species of the plantation are Acer platanoides, Quercusrobur, Ulmusscabra, A. tataricum. The study demonstrates the pedigree composition of the overstorey and undergrowth on the territory of various morphological parts of the ravine. Ravine forest has a significant resource potential, including honey and vitamin plants. Species with high invasive capacity (Acer negundo, Amorpha fruticosa, Robinia pseudoacacia) and those recognized as invasive (Parthenocissus quinquifolia) occur in the plantation. Сonsequently, the directions for future research is a detailed study of the natural renewal of native and introduced tree species, which are part of the plantation of the ravine forest, as well as further monitoring of the distribution of invasive species on the territory of the ravine.
Dendroflora of the Shyroka balka ravine (Hortiza Island)
Keywords: байрачний ліс; ravine forest; деревна рослинність; arboreal vegetation; біорізноманіття; biodiversit; систематична структура флори; systematic structure of flora