Особливості технології вирощування кларієвого сому як об’єкта полікультури в умовах приватного акціонерного товариства «Бастіон» (м. Дніпро) - Петренко, Тетяна Іванівна; Petrenko, Tetiana Ivanivna (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Одним з найбільш перспективних об'єктів тепловодного індустріального рибництва є кларієвий сом, що володіє високим генетичним потенціалом зростання і розвитку в умовах інтенсивної технології відтворення і вирощування риби. Продуктивний потенціал, який має цей вид риби в індустріальних системах, ще далеко не освоєний. Для широкого поширення кларієвого сома в тепловодних господарствах країни необхідно заповнити існуючий на даний момент дефіцит рибопосадкового матеріалу, що робить актуальною розробку і вдосконалення біотехніки відтворення і вирощування великої молоді сома. При цьому слід зазначити, що багато аспектів штучного відтворення і вирощування молоді кларієвого сома в УЗВ, незважаючи на актуальність, досі повністю не вивчені і не отримали належного висвітлення в сучасній науковій літературі, що і визначило вибір теми, мету і завдання дисертаційного дослідження. Метою даної роботи було вивчення особливостей технології вирощування кларієвого сому в полікультурі в умовах ПРАТ "Компанії "Бастіон". Odnym z naibilsh perspektyvnykh obiektiv teplovodnoho industrialnoho rybnytstva ye klariievyi som, shcho volodiie vysokym henetychnym potentsialom zrostannia i rozvytku v umovakh intensyvnoi tekhnolohii vidtvorennia i vyroshchuvannia ryby. Produktyvnyi potentsial, yakyi maie tsei vyd ryby v industrialnykh systemakh, shche daleko ne osvoienyi. Dlia shyrokoho poshyrennia klariievoho soma v teplovodnykh hospodarstvakh krainy neobkhidno zapovnyty isnuiuchyi na danyi moment defitsyt ryboposadkovoho materialu, shcho robyt aktualnoiu rozrobku i vdoskonalennia biotekhniky vidtvorennia i vyroshchuvannia velykoi molodi soma. Pry tsomu slid zaznachyty, shcho bahato aspektiv shtuchnoho vidtvorennia i vyroshchuvannia molodi klariievoho soma v UZV, nezvazhaiuchy na aktualnist, dosi povnistiu ne vyvcheni i ne otrymaly nalezhnoho vysvitlennia v suchasnii naukovii literaturi, shcho i vyznachylo vybir temy, metu i zavdannia dysertatsiinoho doslidzhennia. Metoiu danoi roboty bulo vyvchennia osoblyvostei tekhnolohii vyroshchuvannia klariievoho somu v polikulturi v umovakh PRAT "Kompanii "Bastion".
Osoblyvosti tekhnolohii vyroshchuvannia klariievoho somu yak obiekta polikultury v umovakh pryvatnoho aktsionernoho tovarystva «Bastion» (m. Dnipro)
Keywords: полікультура; polikultura; кларієвий сом; klariievyi som; технологія вирощування; tekhnolohiia vyroshchuvannia; рибництво; rybnytstvo