Умови підтримання надійної економічної безпеки сільськогосподарських суб'єктів господарювання - Павлова, Галина Євгеніївна; Pavlova, Halina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2025)
Важливість забезпечення економічної безпеки та стійкості діяльності сільськогосподарських суб'єктів господарювання актуалізована під час кризових ситуацій в економіці України, зокрема, і умовами їхньої діяльності за воєнного стану. За існуючої ситуації важливо забезпечити стійкість сільськогосподарських суб'єктів та їх здатність до розвитку та нарощування обсягів виробництва незалежно від змін зовнішніх чи внутрішніх факторів, що можуть негативно вплинути на економіку країни. За належних умов підтримання надійної економічної безпеки та постійно го моніторингу ключових чинників впливу і джерел потенційних загроз, а також розробки превентивних заходів щодо їх нейтралізації та мінімізації, сприятиме підвищенню надійності сільськогосподарських суб'єктів господарювання і забезпечить їх стійкий розвиток у довгостроковій перспективі. Обгрунтовано основні умови забезпечення економіч ної безпеки та стійкості суб'єктів господарювання. Доведено, що сільськогосподарські підприємства мають важливе значення для економічного розвитку країни та забезпечення продовольчої безпеки населення. Однак, в умовах війни та постійних загроз економічній і політичній стабільності держави, вони стають вразливими. Забезпечення умов для підтримання надійної економічної безпеки аграрних суб'єктів господарювання та їх стійкості під час воєнного стану є критично важливим для розвитку України. Це вимагає від уряду та інших зацікавлених сторін зосередження уваги на проблемах, що виникають у аграрному секторі, а також розробки ефективних стратегій для його розвитку. The importance of ensuring the economic security and sustainability of agricultural business entities has become more relevant during the crisis in Ukraine's economy, in particular, the conditions of their activities under martial law. In the current situation, it is important to ensure the sustainability of agricultural entities and their ability to develop and increase production regardless of changes in external or internal factors that may adversely affect the country's economy. Therefore, it is of utmost importance to develop theoretical foundations and implement practical solutions aimed at ensuring the economic security of agricultural enterprises, taking into account the specifics of the agricultural sector. The purpose of this study is to clarify the content of the conditions for ensuring stable economic security of agricultural enterprises, to identify the key elements of its formation, and to develop preventive measures to maintain these conditions, taking into account the specifics of the agricultural sector. In recent years, in addition to the war, Ukraine has faced corruption and political instability, which has significantly hampered its development and international relations. The Government of Ukraine is actively working to implement reforms in various areas, including the economy, law enforcement and public administration. Under the right conditions, maintaining reliable economic security and continuous monitoring of key factors of influence and sources of potential threats, as well as developing preventive measures to neutralize and minimize them, will help to increase the reliability of agricultural businesses and ensure their sustainable development in the long term.
Conditions for maintaining reliable economic security of agricultural business entities
Keywords: умови; сonditions; підтримання; maintenance; надійна; reliable; економічна безпека; economic security; сільськогосподарський; agricultural; суб'єкт господарюванн; business entity; я