Причини виробничого травматизму у сільському господарстві - Дмитрюк, Світлана Петрівна; Dmytriuk, Svitlana Petrivna (Luxembourg, 2025)
Успішна профілактика виробничого травматизму та професійної захворюваності можлива лише за умови ретельного вивчення причин їх виникнення. Виникнення небезпечних ситуацій, що можуть привести до нещасного випадку, так само як і несприятливих умов праці, що ведуть до виникнення профзахворювань, зумовлюється тим, що порушується взаємодія між людиною і об’єктивним виробничим середовищем. Причиною такого порушення може стати недостатня кваліфікація, невідповідність обладнання або матеріалів чи неправильна організація виробничого процесу. Іншою причиною може стати те, що об’єктивні елементи системи (наприклад, машини) можуть втратити надійність. В результаті умови праці стають небезпечними, виникає загроза аварійних ситуацій, нещасних випадків, професійних захворювань, зменшення продуктивності праці. [2]. Постійний і різнобічний аналіз травматизму і профзахворювань розглядається як одна з головних функцій керування безпекою праці та прийняття основних заходів щодо усунення причин травматизму та захворювань. Uspishna profilaktyka vyrobnychoho travmatyzmu ta profesiinoi zakhvoriuvanosti mozhlyva lyshe za umovy retelnoho vyvchennia prychyn yikh vynyknennia. Vynyknennia nebezpechnykh sytuatsii, shcho mozhut pryvesty do neshchasnoho vypadku, tak samo yak i nespryiatlyvykh umov pratsi, shcho vedut do vynyknennia profzakhvoriuvan, zumovliuietsia tym, shcho porushuietsia vzaiemodiia mizh liudynoiu i obiektyvnym vyrobnychym seredovyshchem. Prychynoiu takoho porushennia mozhe staty nedostatnia kvalifikatsiia, nevidpovidnist obladnannia abo materialiv chy nepravylna orhanizatsiia vyrobnychoho protsesu. Inshoiu prychynoiu mozhe staty te, shcho obiektyvni elementy systemy (napryklad, mashyny) mozhut vtratyty nadiinist. V rezultati umovy pratsi staiut nebezpechnymy, vynykaie zahroza avariinykh sytuatsii, neshchasnykh vypadkiv, profesiinykh zakhvoriuvan, zmenshennia produktyvnosti pratsi. [2]. Postiinyi i riznobichnyi analiz travmatyzmu i profzakhvoriuvan rozghliadaietsia yak odna z holovnykh funktsii keruvannia bezpekoiu pratsi ta pryiniattia osnovnykh zakhodiv shchodo usunennia prychyn travmatyzmu ta zakhvoriuvan.
Prychyny vyrobnychoho travmatyzmu u silskomu hospodarstvi
Keywords: виробничий травматизм; vyrobnychyi travmatyzm; причини; prychyny; техніка; tekhnika; електротравматизм; elektrotravmatyzm