Генетичне різноманіття Actinobacillus pleuropneumonia в Україні - Кокарєв, Андрій Вікторович; Kokariev, A. V.; Kokariev, A.; Kokariev, Andrii; Kokarev, A. V.; Kokarev, A.; Kokarev, Andrey; Kokariev, Andrii V.; Kokariev, Andrey; Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі досліджено генетичне різноманіття Actinobacillus pleuropneumoniae у свинарських господарствах України методом ПЛР-генотипування. Проаналізовано зразки від свиней із 32 господарств 16 регіонів країни. Встановлено циркуляцію 12 генотипів збудника, серед яких найпоширенішими є генотипи 8 та 2. У більшості стад виявлено один генотип збудника, однак у 22 % господарств реєстрували коінфекції за участю двох або трьох генотипів, найчастіше комбінації 2 і 8. Отримані результати мають важливе значення для епізоотичного моніторингу та вдосконалення програм специфічної профілактики актинобацилярної плевропневмонії свиней в Україні. U roboti doslidzheno henetychne riznomanittia Actinobacillus pleuropneumoniae u svynarskykh hospodarstvakh Ukrainy metodom PLR-henotypuvannia. Proanalizovano zrazky vid svynei iz 32 hospodarstv 16 rehioniv krainy. Vstanovleno tsyrkuliatsiiu 12 henotypiv zbudnyka, sered yakykh naiposhyrenishymy ye henotypy 8 ta 2. U bilshosti stad vyiavleno odyn henotyp zbudnyka, odnak u 22 % hospodarstv reiestruvaly koinfektsii za uchastiu dvokh abo trokh henotypiv, naichastishe kombinatsii 2 i 8. Otrymani rezultaty maiut vazhlyve znachennia dlia epizootychnoho monitorynhu ta vdoskonalennia prohram spetsyfichnoi profilaktyky aktynobatsyliarnoi plevropnevmonii svynei v Ukraini.
Henetychne riznomanittia Actinobacillus pleuropneumonia v Ukraini
Кокарєв Андрій Вікторович https://orcid.org/0000-0002-5673-5984 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580
Keywords: генотипування; henotypuvannia; свині; svyni; актинобацилярна плевропневмонія; aktynobatsyliarna plevropnevmoniia