Економічна сутність податків і платежів, їх класифікація та джерела сплати - Міньковська, Альона Вікторівна; Minkovska, Alyona; Міхєєв, Ілля Дмитрович; Miheev, Illya (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Джерела сплати податків для юридичних і фізичних осіб різні, але в кінцевому результаті сплачуються вони в бюджет суб'єктами господарювання з виручки. Природа податків характеризується багатогранністю та постійною зміною. До основних елементів податків належать такі: платники податку; об'єкт оподаткування; база оподаткування; ставка податку; порядок обчислення податку; податковий період; строк та порядок сплати податку; строк та порядок подання звітності про обчислення і сплату податку. Оподаткування в України слід розглядати на прикладі справляння податків і зборів до державних та місцевих бюджетів. Змінами 135 Податкового законодавства України, було структуровано систему податкових надходжень та зборів, що нараховують одинадцять обов’язкових платежів до бюджету, чотири з яких хоча і встановлюються, обліковуються та справляються місцевими органами влади, та їх вартісний рівень, процедури дотримання контролює держава. Sources of tax payment for legal entities and individuals are different, but in the end they are paid to the budget by business entities from revenue. The nature of taxes is characterized by versatility and constant change. The main elements of taxes include the following: taxpayers; object of taxation; tax base; tax rate; the procedure for calculating the tax; tax period; term and procedure for tax payment; term and procedure for submitting reports on tax calculation and payment. Taxation in Ukraine should be considered on the example of collecting taxes and fees to state and local budgets. Amendments to 135 Tax Legislation of Ukraine have structured a system of tax revenues and fees, comprising eleven mandatory payments to the budget, four of which, although established, accounted for and managed by local authorities, and their cost level, compliance procedures are controlled by the state.
Economic essence of taxes and payments, their classification and sources of payment
Keywords: податки; taxes; платежі; payments; оподаткування; taxation; ставки податку; tax rates; джерела сплати податку; sources of tax payment