The effectiveness of the comprehensive preventive measures for gastroenteral pathology in calves - Suslova, Natalіya; Суслова, Наталія Іванівна; Antonenko, Petro; Антоненко, Петро Павлович; Makeyeva, Nadiya; Макєєва, Надія Сергіївна; Strah, Olexandr; Страх, Олександр Юрійович; Suslova, N. I.; Suslova, N. (Білоцерківський НАУ, 2015)
Тhe article shows that the use of probiotic Bovitox and feed phytoadditives Gastroacid prevents the incidence of calves in gastroenteral pathology in 60 % of animals, others contributed less severe diarrhoeal syndrome. Under the effect of the proposed scheme of the prophylaxis of gastrointestinal diseases in calves improves hematologic status as evid enced by increased total protein 14 %, total calcium 13,47%, biochemical composition and immune reactivity, this is indicated by the growth lsike and bactericidal activity of blood also improves cellular immunity, as indicated by the increase of T-lymphocytes 37%, lymphocytes 30%, it is confirmed by the fact that the composition of Gastroacid includes the following plants: belladonna medicinal, mint water, Hypericum ordinary, locust, coriander seed, licorice, the small centaury, pine, which contain biologically active substances, essential oils, ascorbic acid, tannins, carotenoids, tripartite(mostly oleanolova acid), fatty oil, and micro-, macro-elements (manganese, copper, iron, zinc, potassium, sodium, etc.). У статті показано, що застосування пробіотика Бовітокс та кормової фітодобавки Гастроацид попереджує захворюваність телят на гастроентеральну патологію у 60 % тварин, у інших сприяло легкому перебігу діарейного синдрому. Під дією запропонованої схеми профілактики шлунково-кишкової патології у телят поліпшується гематологічний статус, про що свідчить підвищення загального білка на 15,8 %, неорганічного фосфору –22,2 %, бактерицидної та лізоцимної активності крові.Окрім того, покращується клітинний імунітет, на що вказують підвищення загальної кількості лейкоцитів на 17,5 %, Т лімфоцитів на 57,9 %, В-лімфоцитів на 54,5 %. Такий позитивний вплив пов’язаний з тим, що до складу Гастроациду входять наступні рослини: беладонна лікарська, м’ята водяна, звіробій звичайний, акація біла, коріандр посівний, солодка гола, золототисячник малий, сосна звичайна, які містять біологічно активні речовини, ефірні олії, аскорбінову кислоту, дубильні речовини, каротиноїди, трипертиноїди (переважно алеанолева кислота), жирна олія та мікро- макроелементи (манган, купрум, ферум, цинк, калій, натрій та ін.).
Ефективність проведення комплексних превентивних заходів при гастроентеральной патології у телят
Keywords: gastrointestinal disorders; шлунково-кишкові розлади; feed phytoadditives; кормові фітодобавки; probiotic Bovitox; пробіотик Бовітокс; physiological condition; фізіологічний стан; safety; збереження; general resistance; загальна резистентність