Обґрунтування конструкційно-технологічних параметрів аератора гною - Огіль, Віталій Сергійович; Ohil, Vitalii Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Проведено аналітичний огляд існуючих технологій утилізації гною, теоретично досліджено розподіл повітряного потоку в бурті, обґрунтовано крок розташування перфорованих труб і діаметр отворів уздовж труби. На лабораторній установці виконано багатофакторний експеримент за планом Бокса–Бенкіна; отримано регресійну модель, що пов’язує температуру в товщі бурта з числом рядів отворів та частотою обробок повітрям. Встановлено, що оптимальним є використання труби з одним рядом отворів, однократною обробкою на добу та не менше трьох обробок на тиждень. За таких режимів температура суміші зростає на 4–6 °С порівняно з традиційним буртуванням, забезпечується інтенсивніший розвиток термофільної мікрофлори та глибше обеззараження. Економічні розрахунки підтвердили доцільність впровадження установки завдяки зростанню вартості компосту як органічного добрива та короткому строку окупності. Provedeno analitychnyi ohliad isnuiuchykh tekhnolohii utylizatsii hnoiu, teoretychno doslidzheno rozpodil povitrianoho potoku v burti, obgruntovano krok roztashuvannia perforovanykh trub i diametr otvoriv uzdovzh truby. Na laboratornii ustanovtsi vykonano bahatofaktornyi eksperyment za planom Boksa–Benkina; otrymano rehresiinu model, shcho poviazuie temperaturu v tovshchi burta z chyslom riadiv otvoriv ta chastotoiu obrobok povitriam. Vstanovleno, shcho optymalnym ye vykorystannia truby z odnym riadom otvoriv, odnokratnoiu obrobkoiu na dobu ta ne menshe trokh obrobok na tyzhden. Za takykh rezhymiv temperatura sumishi zrostaie na 4–6 °S porivniano z tradytsiinym burtuvanniam, zabezpechuietsia intensyvnishyi rozvytok termofilnoi mikroflory ta hlybshe obezzarazhennia. Ekonomichni rozrakhunky pidtverdyly dotsilnist vprovadzhennia ustanovky zavdiaky zrostanniu vartosti kompostu yak orhanichnoho dobryva ta korotkomu stroku okupnosti.
Obgruntuvannia konstruktsiino-tekhnolohichnykh parametriv aeratora hnoiu
Keywords: гній; hnii; компостування; kompostuvannia; штучна аерація; shtuchna aeratsiia; перфорована труба; perforovana truba; термофільна мікрофлора; termofilna mikroflora; органічні добрива; orhanichni dobryva