Ефективність озонотерапії кіз із маститом - Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P.; Федоренко, С. Я.; Fedorenko, S. Y.; Онищенко, О. В.; Onyshchenko, O. V.; Пастернак, А. М.; Pasternak, А. М.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Ключове питання вирішення проблеми маститу – це ефективність терапії. Актуальним є пошук засобів лікування тварин, які поряд із вираженими антибактеріальними та іншими терапевтичними властивостями не виявляли негативних ефектів. Мета роботи полягала у розробці способу терапії кіз хворих маститом з використанням озонованих матеріалів – високоефективних, екологічних та економічно вигідних препаратів, що позитивно впливають на організм тварин і не мають побічних ефектів. Лікування проводили за цілеспрямованою програмою, мотивованою принципністю дії препаратів. Пункт програми «Антибіотикотерапія» замінено на використання озонвмісних препаратів «ОКО» (озонована кукурудзяна олія) та «Прозон» (озонована кукурудзяна олія + спиртовий розчин прополісу). Встановлено, що за лікування кіз із використанням «Мастилексу» ефективність терапії склала 86,7 %, її тривалість – 5,2 доби, а витрати на лікування однієї тварини – 55,38 грн. За використання «ОКО» ефективність лікування була на тому ж рівні – 86,7 %, його тривалість – довшою на 0,4 доби, а витрати на лікування однієї тварини – нижчими на 31,88 грн. Використання «Прозону» дозволило отримати вищу ефективність лікування – 93,3 %, скоротити тривалість на 0,6 доби і витрати на одну тварину – на 31,3 грн. Застосування «Прозону» з ультрафонофорезом, забезпечило високий терапевтичний ефект – на рівні 93,3 %, зниження тривалості лікування – до 3,7 доби і витрат на лікування однієї тварини – до 25,18 грн. Таким чином, озонотерапія стає все більш поширеною у ветеринарній практиці, у т. ч. за репродуктивної патології й, зокрема, за лікування тварин з маститом. Озон не впливає на якість тваринницької продукції, а отже є безпечним для людини. Тож використання озону дозволяє замінити антибіотики у схемах терапії кіз із маститом без зниження терапевтичної та економічної ефективності і може бути рекомендованим для практики. One of the key issues in solving the problem of mastitis is the therapy efficacy. It is important to find such treatments for animals that, along with pronounced antibacterial and other therapeutic properties, have no negative effects. Therefore, the aim of the work was to develop a method for treating goats with mastitis using ozonized materials – highly effective, environmentally friendly, and cost-effective drugs that have a positive effect on animal’s body and have no side effects. The treatment was carried out with a targeted program motivated by the principle of drug action. The item of the program «Antibiotic therapy» has been replaced by the use of ozone-containing preparations «OKO» (ozonated corn oil) and «Prozon» (ozonated corn oil + alcohol solution of propolis). It was found that for the treatment of goats using «Мastilex», the effectiveness of the therapy was 86.7%, its duration was 5.2 days, and the cost per animal was 55.38 UAH. When using «OKO» treatment efficacy was at the same level – 86.7%, its duration - longer by 0.4 days, and the cost of treating one animal was lower by 31.88 UAH. The use of «Prozon» made it possible to obtain a higher efficiency of treatment – 93.3%, to reduce its duration by 0.6 days and the cost per animal – by 31.3 UAH. The use of «Prozon» with ultraphonophoresis, provided a high therapeutic effect – at the level of 93.3%, a decrease in the duration of treatment – up to 3.7 days and the cost of treating one animal – up to 25.18 UAH. Thus, ozone therapy is becoming increasingly common in veterinary practice, including reproductive pathologies and, in particular, for the treatment of animals with mastitis. Ozone does not affect the quality of livestock products and therefore is safe for humans. Hence, the use of ozone makes it possible to replace antibiotics in the treatment plan of goats with mastitis without reducing the therapeutic and cost-effectiveness and can be recommended for practice.
The effectiveness of ozone therapy in goats with mastitis
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Білий Дмитро Дмитрович https://orcid.org/0000-0003-3896-0384 Вакулик Вячеслав Володимирович https://orcid.org/0000-0001-8773-2287 Антоненко Петро Павлович https://orcid.org/0000-0003-1469-0121 Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: «Прозон»; «Prozon»; запалення молочної залози; inflammation of the udder; лікування; treatment; озонвмісні препарати; ozonized preparations