Регуляторні механізми фінансово-економічної безпеки: досвід Європейського Союзу - Мунько, Анна Юріївна; Munko, Anna (Таврійський Національний університет імені В.І. Вернадського, 2024)
Статтю присвячено дослідженню та узагальненню досвіду Європейського Союзу та його держав-членів щодо регулювання фінансово-економічної безпеки, а також визначенню можливостей його впровадження в Україні. Охарактеризовано основні положення Європейської стратегії економічної безпеки, нормативно-правове регулювання та інституційне забезпечення функціонування фінансового сектору як одного із секторів критичної інфраструктури. Визначено найбільш вагомі аспекти європейського досвіду щодо забезпечення фінансово-економічної безпеки: стратегування економічної безпеки; посилення контролю над потоками іноземних інвестицій; обов’язкове оцінювання ймовірності негативного впливу на безпеку загалом та загрозах від непередбачуваний агресивних дій Російської Федерації; контролювання витоку передових технологічних досліджень та розробок, зокрема у зв’язку із впровадженням перехресних дослідницьких програми між цивільними, оборонними та космічними науково-дослідними установами; посилення пруденційних вимого до банківського сектору; удосконалення регулювання ринків фінансових послуг, включаючи страхування та платіжні операції; розвиток сталих фінансів на основі переходу до екологічної, соціально справедливої та інклюзивної економіки; поширення використання новітніх технологій у фінансовій сфері («фінтех»); впровадження системи макропруденційного фінансового нагляду; регулювання кібербезпеки у фінансовому секторі; інституційне забезпечення (наприклад, Європейська система фінансового нагляду для наддержавного рівня та Комітет з фінансової безпеки при Міністерстві економіки та фінансів Італії для внутрішньодержавного рівня). Обґрунтовано доцільність адаптування європейських найкращих практик для впровадження їх в механізми публічного управління фінансово-економічною безпекою в Україні із урахуванням викликів і загроз війни The article is devoted to the generalization of the experience of the European Union and its members regarding the regulation of financial and economic security, as well as the determination of the possibilities of its implementation in Ukraine. The main provisions of the European strategy of economic security, legal regulation and institutional support for the functioning of the financial sector as one of the sectors of critical infrastructure are characterized. The most significant aspects of the European experience in ensuring financial and economic security are determined: economic security strategizing; strengthening control over foreign investment flows; mandatory assessment of the probability of a negative impact on security in general and threats from unpredictable aggressive actions of the Russian Federation; controlling the leakage of advanced technological research and development, in particular in connection with the implementation of cross-research programs between civil, defense and space research institutions; strengthening of prudential requirements for the banking sector; improving the regulation of financial services markets, including insurance and payment operations; the development of sustainable finance based on the transition to an ecological, socially just and inclusive economy; spreading the use of the latest technologies in the financial sphere; implementation of the system of macroprudential financial supervision; regulation of cyber security in the financial sector; institutional support (the European System of Financial Supervision for the supranational level and the Financial Security Committee of the Italian Ministry of Economy and Finance for the domestic level). The expediency of adapting European best practices for their introduction into the mechanisms of public management of financial and economic security in Ukraine under the threats of war, is substantiated.
Regulatory mechanisms of financial and economic security: the European Union experience
Keywords: механізми публічного управління; mechanisms of public administration; фінансова безпека; financial security; економічна безпека; economic security; Європейський Союз; European Union; кібербезпека; cyber security; публічні фінанси; public finance