Macroeconomic changes and theirimpact on financial planning ofenterprises: studying the worldexperience using R software environment - Khalatur, Svitlana; Халатур, Світлана Миколаївна; Okselenko, N.; Окселенко, Н. О.; Skira, D.; Скіра, Д. Д. (Чорноморський національний університет імені Петра Могили, ТОВ `ДКС Центр`, 2023)
Macroeconomic changes are an integral part of the global economy and have a significant impacton the financial planning of enterprises. Taking these changes into account and analyzing themproperly is key to ensuring the stability and effectiveness of financial management at the enterpriselevel. Macroeconomic changes may include fluctuations in inflation, unemployment, interest rates,foreign exchange rates, budget deficits and many other indicators.The article is devoted to the study of the world experience of using the R software environment foranalyzing macroeconomic changes and their impact on the financial planning of enterprises.Macroeconomic changes, such as inflation, exchange rates, interest rates, and others, can have asignificant impact on the financial condition of enterprises. The article discusses the ways of using Rto analyze data on macroeconomic indicators and their reflection in the financial plans of enterprises.The methods of forecasting macroeconomic changes and their impact on the profitability, liquidity,and financial stability of enterprises are investigated. The results of this study may be useful forprofessionals in the field of finance and economics, as well as for enterprises seeking to improvetheir financial planning in a changing macroeconomic environment. The use of R allows not only for calculating forecasts but also for identifying risks and developingfinancial planning strategies for enterprises in a changing macroeconomic environment.The study highlights the importance of using analytical tools to respond to macroeconomic changesand adapt financial planning to new conditions. This approach helps to reduce financial risks andincrease business stability. The general conclusion of the article is that the use of the R softwareenvironment to analyze macroeconomic changes and their impact on the financial planning ofenterprises is a relevant and effective approach. The results of the study can contribute to improvingthe financial stability and competitiveness of enterprises in the current conditions of global economictransformations. Макроекономічні зміни є невід'ємною частиною глобальної економіки і мають суттєвий вплив на фінансове планування підприємств. Врахування цих змін і їх належний аналіз є ключовим завданням для забезпечення стабільності та ефективності управління фінансами на рівні підприємства. Макроекономічні зміни можуть включати коливання в рівні інфляції, обсягу безробіття, ставки облікової ставки, валютних курсів, бюджетного дефіциту і багато інших показників. Наукова стаття присвячена вивченню світового досвіду використання програмного середовища R для аналізу макроекономічних змін та їх впливу на фінансове планування підприємств. Макроекономічні зміни, такі як інфляція, обмінні курси, ставки відсотку та інші, можуть мати суттєвий вплив на фінансовий стан підприємств. У статті розглянуто способи використання R для аналізу даних щодо макроекономічних показників та їх відображення на фінансових планах підприємств. Досліджено методи прогнозування макроекономічних змін та їх впливу на прибутковість, ліквідність та фінансову стабільність підприємств. Результати цього дослідження можуть бути корисні для фахівців у сфері фінансів та економіки, а також для підприємств, які прагнуть покращити своє фінансове планування в умовах змінюваного макроекономічного середовища. Застосування R дозволяє не лише розраховувати прогнози, але й визначити ризики та розвинути стратегії фінансового планування для підприємств у змінюваному макроекономічному середовищі. Дослідження підкреслює важливість використання аналітичних інструментів для реагування на макроекономічні зміни та адаптації фінансового планування підприємств до нових умов. Такий підхід допомагає зменшити фінансові ризики та підвищити стабільність бізнесу. Загальний висновок статті полягає в тому, що використання програмного середовища R для аналізу макроекономічних змін та їх впливу на фінансове планування підприємств є актуальним та ефективним підходом. Результати дослідження можуть сприяти покращенню фінансової стійкості та конкурентоспроможності підприємств у сучасних умовах глобальних економічних трансформацій.
Макроекономічні зміни та їх вплив на фінансове планування підприємств: вивчення світового досвіду з використанням програмного середовища R
Keywords: macroeconomic changes; макроекономічні зміни; financial planning; фінансове планування; enterprises; підприємства; R–programming; R-програмування; macroeconomic indicators; макроекономічні індикатори; financial risk; фінансовий ризик; strategic financial management; стратегічне управління фінансами