Вплив способів основного обробітку на врожайність зерна гороху в умовах фермерського господарства «Олімп Агро» Кам’янського району Дніпропетровської області - Ботяк, Валерій; Botiak, Veriial (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
В фермерському господарстві «Олімп Агро» досліджено вплив різних способів основного обробітку ґрунту (полицевого, безполицевого, диференційованої та нульової) на урожайність гороху та його білковий склад. Визначено агрофізичні характеристики ґрунту та оцінено ступінь засміченості посівів за різними варіантами основного обробітку та їх глибиною при вирощуванні гороху. Виявлено, що полицевий обробіток ґрунту перевершує врожайність гороху на 0,17-0,29 т/га, безполицеву оранку та диференційований обробіток ґрунту. V fermerskomu hospodarstvi «Olimp Ahro» doslidzheno vplyv riznykh sposobiv osnovnoho obrobitku gruntu (polytsevoho, bezpolytsevoho, dyferentsiiovanoi ta nulovoi) na urozhainist horokhu ta yoho bilkovyi sklad. Vyznacheno ahrofizychni kharakterystyky gruntu ta otsineno stupin zasmichenosti posiviv za riznymy variantamy osnovnoho obrobitku ta yikh hlybynoiu pry vyroshchuvanni horokhu. Vyiavleno, shcho polytsevyi obrobitok gruntu perevershuie vrozhainist horokhu na 0,17-0,29 t/ha, bezpolytsevu oranku ta dyferentsiiovanyi obrobitok gruntu.
Vplyv sposobiv osnovnoho obrobitku na vrozhainist zerna horokhu v umovakh fermerskoho hospodarstva «Olimp Ahro» Kamianskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: обробіток грунту; obrobitok hruntu; рентабельність виробництва; rentabelnist vyrobnytstva; горох; horokh