Відгодівельні й м’ясні якості молодняку свиней великої білої породи англійської селекції та їх зв’язок із деякими біохімічними показниками сироватки крові - Халак, В. І.; Khalak, V. I.; Гутий, Б. В.; Gutyj, B. V.; Данілова, Т. М.; Danilova, T. M.; Хмельова, Олена Володимирівна; Khmeleva, Olena Volodymyrivna; Khmeleva, Helen; Khmeleva, Elena; Khmeleva, E.; Khmeleva, O. V.; et al. (Заклад вищої освіти «Подільський державний університет», 2024)
У статті наведено результати досліджень відгодівельних і м’ясних якостей молодняку свиней великої білої породи англійської селекції та їх зв’язок із деякими біохімічними показниками сироватки крові. Експериментальну частину роботи виконано в агроформуваннях Дніпропетровської області, Науково-дослідному центрі біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК Дніпровського державного аграрно-економічного університету, ТОВ «Глобінський м’ясокомбінат» і лабораторії тваринництва ДУ «Інститут зернових культур НААН». З’ясовано, що за віком досягнення живої маси 100 кг (діб), товщиною шпику на рівні 6–7 грудних хребців (мм) і довжиною охолодженої туші (см) молодняк свиней підконтрольної популяції відповідає класу еліта. Біохімічні показники сироватки крові, а саме: уміст загального білка (г/л), уміст сечовини (ммоль/л) та активність лужної фосфатази (од./л) – відповідають фізіологічній нормі клінічно здорових тварин. Коефіцієнт варіації (Сv, %) відгодівельних і м’ясних якостей і біохімічних показників сироватки крові в молодняку свиней піддослідної групи коливається в межах від 1,62 (довжина охолодженої туші, см) до 21,43% (активність лужної фосфатази, од./л.). Коефіцієнт парної кореляції (r) між біохімічними показниками сироватки крові, відгодівельними й м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи виявив, що цейй біометричний показник змінюється в межах від -0,298 (tr=1,49; Р>0,05) до +0,262 (tr=1,30; Р>0,05), є слабким і статистично не достовірним. Кількість достовірних коефіцієнтів парної кореляції (r) між відгодівельними й м’ясними якостями молодняку свиней великої білої породи, індексом «Т-фактор» і комплексним індексом відгодівельних і м’ясних якостей (індекс Б. Тайлера) становить 50,0%. Зазначене свідчить про ефективність використання в селекційно-племінній роботі індексів Тайлера Б. і «Т-фактор». The article presents the results of studies of the fattening and meat qualities of young pigs of the large white breed of English breeding and their relationship with some biochemical indicators of blood serum. The experimental part of the work was carried out in the agricultural formation of the Dnipropetrovsk region, the Research Center for Biosafety and Environmental Control of Agricultural Resources of the Dnipro State Agrarian and Economic University, Ltd “Globinsky meat processing plant” and the Animal Husbandry Laboratory of the Institute of Grain Crops of the National Academy of Sciences. It was established that by the age of reaching 100 kg of live weight (days), the thickness of lard at the level of 6–7 thoracic vertebrae (mm), and the length of the cooled carcass (cm), the young pigs of the controlled population correspond to the elite class. Biochemical parameters of blood serum, namely total protein content (g/l), urea content (mmol/l), and alkaline phosphatase activity (units/l), correspond to the physiological norm of clinically healthy animals. The coefficient of variation (Сv, %) of fattening and meat qualities and biochemical indicators of blood serum in young pigs of the experimental group ranges from 1.62 (length of the chilled carcass, cm) to 21.43% (alkaline phosphatase activity, units/l.). The coefficient of paired correlation (r) between biochemical indicators of blood serum, fattening, and meat qualities of young pigs of the large white breed showed that this biometric indicator varies from –0.298 (tr=1.49; Р>0.05) to + 0.262 (tr=1.30; P>0.05) is weak and statistically not reliable. The number of reliable pairwise correlation coefficients (r) between the fattening and meat qualities of young pigs of the large white breed, the “T-factor” index, and the complex index of fattening and meat qualities (B. Theiler’s index) is 50.0%. The above testifies to the effectiveness of Tyler B. and “T-factor” indices in selection and breeding work.
Feeding and meat qualities of young pigs of the large white breed of the english section and their relationships with some biochemical indicators of blood serum
Хмельова Олена Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0266-3716 Яновська Оксана Віталіївна https://orcid.org/0000-0003-1872-283Х
Keywords: селекційний індекс; selection index; молодняк свиней; young pigs; порода; breed; відгодівельні й м’ясні якості; fattening and meat qualities; біохімічні показники сироватки крові; biochemical indicators of blood serum; кореляція; correlation; мінливість; variability