Особливості росту та розвитку молодняку овець різного походження у фермерському господарстві «Благодатне» Дніпровського району Дніпропетровської області - Лиша, Ігор Анатолійович; Lysha, Ihor Anatoliiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Аналіз ефективності роботи галузі рослинництва та тваринництва вказує на те, що фермерське господарство «Благодатне» є середнім за площею земельних ресурсів (494 га), де зернові займають 58,6 %, а технічні та кормові – 36,9 %. Загальне поголів’я овець 437 голів, де вівцематки становлять 72,1 % при плідності 124-127 % за ряд років. Репродуктивне поголів’я матки і ярки – 385 голів (88,2 %). 3 відповідно класного складу в групі маток еліти 69,8 % 1 та 2 класу – 30,2 %. Загальна кількість висококласних тварин в стаді 58,9 %. Жива маса репродуктивного поголів’я відповідає вимогам до даної категорії тварин. Настриг вовни у вівцематок 4,6 ± 0,15 при виході митого волокна 58,2 %. За тониною вовни вівцематки віднесено до 58 якості при довжині 12,6 ± 1,0 см. Проведення промислового схрещування покращує рівень відтворної здатності на 20 %. Кількість ягнят при відлученні збільшується на 17,1 % при загальній збереженості молодняку 94,7 %. Помісний молодняк за живою масою домінує над чистопородним при народженні + 4,4 % в 1 місяць + 5,4 %, в 4-місячному + 5,2 %, в 8-місячному + 6,5 % при живій масі 45,4 кг проти 42,6 кг. Забійний вихід та вихід туші у помісей 48,7 % та 47,4 % відповідно проти 46,7 та 45,4 % у чистопородних однолітків. Analiz efektyvnosti roboty haluzi roslynnytstva ta tvarynnytstva vkazuie na te, shcho fermerske hospodarstvo «Blahodatne» ye serednim za ploshcheiu zemelnykh resursiv (494 ha), de zernovi zaimaiut 58,6 %, a tekhnichni ta kormovi – 36,9 %. Zahalne poholivia ovets 437 holiv, de vivtsematky stanovliat 72,1 % pry plidnosti 124-127 % za riad rokiv. Reproduktyvne poholivia matky i yarky – 385 holiv (88,2 %). 3 vidpovidno klasnoho skladu v hrupi matok elity 69,8 % 1 ta 2 klasu – 30,2 %. Zahalna kilkist vysokoklasnykh tvaryn v stadi 58,9 %. Zhyva masa reproduktyvnoho poholivia vidpovidaie vymoham do danoi katehorii tvaryn. Nastryh vovny u vivtsematok 4,6 ± 0,15 pry vykhodi mytoho volokna 58,2 %. Za tonynoiu vovny vivtsematky vidneseno do 58 yakosti pry dovzhyni 12,6 ± 1,0 sm. Provedennia promyslovoho skhreshchuvannia pokrashchuie riven vidtvornoi zdatnosti na 20 %. Kilkist yahniat pry vidluchenni zbilshuietsia na 17,1 % pry zahalnii zberezhenosti molodniaku 94,7 %. Pomisnyi molodniak za zhyvoiu masoiu dominuie nad chystoporodnym pry narodzhenni + 4,4 % v 1 misiats + 5,4 %, v 4-misiachnomu + 5,2 %, v 8-misiachnomu + 6,5 % pry zhyvii masi 45,4 kh proty 42,6 kh. Zabiinyi vykhid ta vykhid tushi u pomisei 48,7 % ta 47,4 % vidpovidno proty 46,7 ta 45,4 % u chystoporodnykh odnolitkiv.
Osoblyvosti rostu ta rozvytku molodniaku ovets riznoho pokhodzhennia u fermerskomu hospodarstvi «Blahodatne» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: утримання та годівля овець; utrymannia ta hodivlia ovets; вівчарство; vivcharstvo; особливості росту та розвитку молодняку овець; osoblyvosti rostu ta rozvytku molodniaku ovets