Залежність фізико-механічних властивостей бетону від зернового складу заповнювачів - Шпирько, Микола Васильович; Shpyrko, Mykola; Волкова, Вікторія Євгенівна; Volkova, Viktoriia; Дубов, Тарас Миколайович; Dubov, Taras; Ткачук, Андрій Васильович; Tkachuk, Andriy; Торган, Кристина; Torgan, Kristina (My University, 2021)
Для отримання найбільш оптимального складу бетону необхідно визначити максимальну упаковку щебеню. З метою скорочення кількості експериментів при розробці раціональних складів і дослідження залежності співвідношення фракцій було застосовано планування експерименту на симплексі, а саме, симплекс - решітчастого методу Мета: Розрахунок оптимальної упаковки компонентів піщано-щебеневої суміші на її насипну щільність для визначення її оптимального вмісту. Висновки. Раціональний вміст річкового піску в піщано-щебеневій суміші становить 35%. Збільшення вмісту піску з 25 до 35% веде до підвищення щільності з 1850 до 1945, тобто збільшення вмісту піску на 5% збільшує щільність на 90 кг/м3, а збільшення вмісту піску понад 35% збільшує щільність всього лише на 10 кг/м3. Звідси випливає, що оптимальний вміст піску, що приводить до підвищення щільності, призводить і до зниження пустотності. В результаті досліджень досягнуто зниження пустотності щебеню при витраті піску до 35%. For to obtain the most optimal composition of concrete it is necessary to determine the maximum packaging crushed stone. In order to reduce the number of experiments in the development of rational compositions and study of the dependence of the ratio of fractions was applied planning experiment on a simplex, namely, a simplex - lattice method Objective: Calculation of the optimal packaging of the components of the sand-gravel mixture on it bulk density to determine its optimal content. Conclusions. The rational content of river sand in the sand-gravel mixture is 35%. Increasing the sand content from 25 to 35% leads to an increase in density from 1850 to 1945, that is, increasing the sand content by 5% increases the density by 90 kg / m3, and increasing the content sand over 35% increases the density by only 10 kg / m3. It follows that the optimal sand content, which leads to an increase in density, leads to reduction of emptiness. As a result of researches decrease in emptiness of crushed stone is reached at the expense of sand to 35%.
Dependence of physical and mechanical properties of concrete on grain composition of aggregates
Keywords: матриця планування; planning matrix; результати експерименту; experimental results; вміст піску; sand content; піщано-щебенева суміш; sand-gravel mixture