Лабораторний контроль специфічної імунопрофілактики вірусної діареї корів - Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro; Василенко, Тетяна Олександрівна; Vasylenko, Tetiana; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Вірусна діарея великої рогатої худоби (ВД) є широко поширеним захворюванням вірусної етіології і зустрічається у більшості країн світу. Це досить складне захворювання, що веде до виснаження і значного зниження продуктивності тварини, іноді до загибелі, вимушеного забою, народженням нежиттєздатного і персистентно інфікованого (ПІ) потомства. Ефективністю програми контроля вірусної діареї являється систематичний моніторинг, видалення ПІ-тварин, виявлення інфікованих тварин у стаді, застосування імунопрофілактичних заходів, суворий біозахист. Контроль за поширенням вірусної діареї проводять за допомогою специфічної імунопрофілактики, базується на використанні вакцин проти вірусної діареї. На даний час використовують живі та інактивовані, моно-, або полівалентні вакцини, у складі яких як вірусні, так і бактеріальні антигени. Завдяки своїй нешкідливості й достатньо високій імуногенності широке застосування отримали інактивовані вакцини проти ВД. На сьогоднішній день з метою контролю ефективності проведеної специфічної імунопрофілактики застосовують метод ІФА, що дозволяє встановити наявність специфічних антитіл до антигенів збуднику вірусної діареї ВРХ та глікопротеїну р80 (NS2-3), оцінити рівень групового імунітету. Virusna diareia velykoi rohatoi khudoby (VD) ye shyroko poshyrenym zakhvoriuvanniam virusnoi etiolohii i zustrichaietsia u bilshosti krain svitu. Tse dosyt skladne zakhvoriuvannia, shcho vede do vysnazhennia i znachnoho znyzhennia produktyvnosti tvaryny, inodi do zahybeli, vymushenoho zaboiu, narodzhenniam nezhyttiezdatnoho i persystentno infikovanoho (PI) potomstva. Efektyvnistiu prohramy kontrolia virusnoi diarei yavliaietsia systematychnyi monitorynh, vydalennia PI-tvaryn, vyiavlennia infikovanykh tvaryn u stadi, zastosuvannia imunoprofilaktychnykh zakhodiv, suvoryi biozakhyst. Kontrol za poshyrenniam virusnoi diarei provodiat za dopomohoiu spetsyfichnoi imunoprofilaktyky, bazuietsia na vykorystanni vaktsyn proty virusnoi diarei. Na danyi chas vykorystovuiut zhyvi ta inaktyvovani, mono-, abo polivalentni vaktsyny, u skladi yakykh yak virusni, tak i bakterialni antyheny. Zavdiaky svoii neshkidlyvosti y dostatno vysokii imunohennosti shyroke zastosuvannia otrymaly inaktyvovani vaktsyny proty VD. Na sohodnishnii den z metoiu kontroliu efektyvnosti provedenoi spetsyfichnoi imunoprofilaktyky zastosovuiut metod IFA, shcho dozvoliaie vstanovyty naiavnist spetsyfichnykh antytil do antyheniv zbudnyku virusnoi diarei VRKh ta hlikoproteinu r80 (NS2-3), otsinyty riven hrupovoho imunitetu.
Laboratornyi kontrol spetsyfichnoi imunoprofilaktyky virusnoi diarei koriv
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Василенко Тетяна Олександрівна https://orcid.org/0000-0003-3430-868X
Keywords: велика рогата худоба; velyka rohata khudoba; вірусна діарея великої рогатої худоби; virusna diareia velykoi rohatoi khudoby; лабораторний контроль; laboratornyi kontrol; імунопрофілактика; imunoprofilaktyka