Чинники ризику та тривалість життя собак з епілепсією в умовах ветеринарної практики міста Дніпро - Богдан, А. А.; Bohdan, A. A.; Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У дослідженні проаналізовано тривалість життя собак з ідіопатичною та симптоматичною епілепсією й визначено чинники, що впливають на їх виживання. Встановлено, що при ідіопатичній епілепсії прогноз є достовірно кращим, ніж при симптоматичній формі. Основним фактором ризику передчасної смерті або евтаназії є розвиток рефрактерних епілептичних нападів, що підкреслює важливість ранньої ідентифікації пацієнтів групи ризику та своєчасної оптимізації протисудомної терапії. U doslidzhenni proanalizovano tryvalist zhyttia sobak z idiopatychnoiu ta symptomatychnoiu epilepsiieiu y vyznacheno chynnyky, shcho vplyvaiut na yikh vyzhyvannia. Vstanovleno, shcho pry idiopatychnii epilepsii prohnoz ye dostovirno krashchym, nizh pry symptomatychnii formi. Osnovnym faktorom ryzyku peredchasnoi smerti abo evtanazii ye rozvytok refrakternykh epileptychnykh napadiv, shcho pidkresliuie vazhlyvist rannoi identyfikatsii patsiientiv hrupy ryzyku ta svoiechasnoi optymizatsii protysudomnoi terapii.
Chynnyky ryzyku ta tryvalist zhyttia sobak z epilepsiieiu v umovakh veterynarnoi praktyky mista Dnipro
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224
Keywords: епілепсія собак; epilepsiia sobak; виживаність; vyzhyvanist; ідіопатична епілепсія; idiopatychna epilepsiia; рефрактерні напади; refrakterni napady