Морфологічні зміни в тканинах шкіри щурів при моделюванні опікової травми та за використання деяких протиопікових препаратів - Тішкіна, Наталія Миколаївна; Tishkina, Natalіia; Tishkina, Natalya; Tishkina, N.; Tishkina, N. N.; Tishkina, N. M. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено морфологічні зміни тканин шкіри щурів при моделюванні термічної опікової травми та проведено порівняльну оцінку ефективності препаратів «Тирозур», «Метрогіл» і «Пантестин». Встановлено, що застосування досліджуваних препаратів сприяє прискоренню процесів регенерації шкіри, зменшенню запалення та стимуляції ангіогенезу. Найвищу регенераторну активність виявив препарат «Пантестин», який забезпечував найбільш повне відновлення структури шкіри. Doslidzheno morfolohichni zminy tkanyn shkiry shchuriv pry modeliuvanni termichnoi opikovoi travmy ta provedeno porivnialnu otsinku efektyvnosti preparativ «Tyrozur», «Metrohil» i «Pantestyn». Vstanovleno, shcho zastosuvannia doslidzhuvanykh preparativ spryiaie pryskorenniu protsesiv reheneratsii shkiry, zmenshenniu zapalennia ta stymuliatsii anhiohenezu. Naivyshchu reheneratornu aktyvnist vyiavyv preparat «Pantestyn», yakyi zabezpechuvav naibilsh povne vidnovlennia struktury shkiry.
Morfolohichni zminy v tkanynakh shkiry shchuriv pry modeliuvanni opikovoi travmy ta za vykorystannia deiakykh protyopikovykh preparativ
Тішкіна Наталія Миколаївна http://orcid.org/0000-0003-2662-5327
Keywords: термічний опік; termichnyi opik; регенерація шкіри; reheneratsiia shkiry; щури; shchury; протиопікові препарати; protyopikovi preparaty