Морфогенез осередків окостеніння кісткових органів поросят у ранньому постнатальному періоді онтогенезу - Оліяр, Алла Вячеславівна; Oliyar, A. V.; Oliiar, A.; Oliyar, A.; Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina; Логвінова, Віта Володимирівна; Logvinova, V. V.; et al. (Білоцерківський НАУ, 2020)
Динаміка росту та розвитку основних та додаткових центрів окостеніння кісткових органів дає можливість виявити закономірності зміни їх тканинних компонентів та подальшого вікового перебудови при виконанні біомеханічних та гемопоетичних функцій. Особливості морфогенезу гемопоетичних компонентів скелета у продуктивних тварин слід враховувати при визначенні етіопатогенезу та розробці методів лікування та профілактики інфекційних захворювань, імунодефіцитності та анемічних станів у молодих тварин. Були вивчені кісткові органи (9-й грудний хребці, стегнова кістка) у клінічно здорових новонароджених, 5-, 10-, 15- та 20-денних свиней (n = 5) білої української породи, вирощених за традиційними технологіями. Рентгенологічні дослідження в органах універсального кровотворення визначали наявність та ступінь розвитку діа-, епі- та апофізарних центрів костіння, а також особливості будови губчастої та компактної кісткової тканини. Визначення відносної площі центрів окостеніння на рентгенограмі проводили методом «підрахунку точок» за допомогою окулярних тест-систем за методикою Г. Г. Автанділової. У новонароджених поросят кістки осьового скелета демонструють лише діафізарні (тілесні) центри костеніння та дужки, тоді як у кістках периферичної кістки - діафізар та епіфізар, а також апофізар (більший вертлюг). З віком кількість кісток кінцівок не змінюється, і осьовий скелет, за винятком раніше сформованих діафізарів та дужок, з'являється епіфізар (головки та ямки), починаючи з віку 20 днів. У всіх кістках спостерігається збільшення розміру та відносної площі раніше сформованих центрів окостеніння. В кісткових органах усіх вікових груп переважає дрібноклітинна губчаста кістка, тоді як компактна на момент народження вона присутня лише в периферійному скелеті, а в осьовій - перша з’являється в тілі хребця 10 днів поросята, а також у дужках - 20-денні поросята. Товщина метафізарних хрящів, субхондральних кісток суглобових хрящів, а також епі- та діаметафізарних субхондральних кісток збільшується з віком. він присутній лише в периферійному скелеті, а в осьовому - спочатку з’являється в тілі хребця 10-денних поросят, а також у дужках - 20-денних поросят. Товщина метафізарних хрящів, субхондральних кісток суглобових хрящів, а також епі- та діаметафізарних субхондральних кісток збільшується з віком. він присутній лише в периферійному скелеті, а в осьовому - спочатку з’являється в тілі хребця 10-денних поросят, а також у дужках - 20-денних поросят. Товщина метафізарних хрящів, субхондральних кісток суглобових хрящів, а також епі- та діаметафізарних субхондральних кісток збільшується з віком. Динамика роста и развития основных и дополнительных центров окостенения костных органов дает возможность выяснить закономерности изменения их тканевых компонентов и последующего возрастного ремоделирования при выполнении биомеханических и кроветворных функций. Особенности морфогенеза кроветворных компонентов скелета продуктивных животных следует учитывать при определении этиопатогенеза и разработке методов лечения и профилактики инфекционных заболеваний, иммунодефицита и анемических состояний у молодняка. Были исследованы костные органы (9 грудной позвонок, бедренная кость) от клинически здоровых новорожденных, 5-, 10-, 15- и 20-дневных свиней (n = 5) украинской белой породы, выращенных по традиционным технологиям. Радиологическое исследование органов универсального кроветворения определило наличие и степень развития диа-, эпи- и апофизарных центров окостенения, а также особенности строения губчатой ​​и компактной костной ткани. Определение относительной площади центров окостенения на рентгенограмме производилось методом «точечного счета» с использованием окулярных тест-систем по методике Г.Г. Автандиловой. У новорожденных поросят в костях осевого скелета видны только диафизарные (тела) центры оссификации и скобки, тогда как в костях периферической кости - диафизарные и эпифизарные, а также апофизар (более крупная вертлюг). С возрастом количество костей конечностей не меняется, а на осевом скелете, кроме ранее сформированных диафизаров и скобок, появляются эпифизары (головы и ямки), начиная с 20-дневного возраста. Во всех костях наблюдается увеличение размеров и относительной площади ранее сформированных центров окостенения. В костных органах всех возрастных групп преобладает мелкоклеточная губчатая кость, тогда как компактная в момент рождения присутствует только в периферическом скелете, а в осевом - впервые появляется в теле 10-дневного позвонка. поросята, а также в скобках - поросята 20-суточные. Толщина метафизарных хрящей, субхондральных костей суставных хрящей, а также эпи- и диаметральных субхондральных костей увеличивается с возрастом. он присутствует только в периферическом скелете, а в осевом - сначала появляется в теле позвонка 10-дневных поросят, а также в скобках - 20-дневных поросят. Толщина метафизарных хрящей, субхондральных костей суставных хрящей, а также эпи- и диаметральных субхондральных костей увеличивается с возрастом. он присутствует только в периферическом скелете, а в осевом - сначала появляется в теле позвонка 10-дневных поросят, а также в скобках - 20-дневных поросят. Толщина метафизарных хрящей, субхондральных костей суставных хрящей, а также эпи- и диаметральных субхондральных костей увеличивается с возрастом. The dynamics of growth and development of the basic and additional centers of ossiﬁ cation of bone organs gives an opportunity to ﬁ nd out the patterns of change of their tissue components and subsequent age-related remodeling when performing biomechanical and hematopoietic functions. Features of morphogenesis of hematopoietic components of the skeleton in productive animals should be taken into account in determining the etiopathogenesis and development of methods of treatment and prevention of infectious diseases, immunodeﬁ ciency and anemic conditions in young animals. Were studied bone organs (9th thoracic vertebra, femur) from clinically healthy newborns, 5-, 10-, 15- and 20-day-old pigs (n = 5) of white Ukrainian breed grown using traditional technologies. Radiological research in the organs of universal hematopoiesis determined the availability and degree of development of the dia-, epi- and apophysar centers of ossiﬁ cation, as well as features of the structure of spongy and compact bone tissue. Determination of the relative area of the centers of ossiﬁ cation on radiograph was performed by the method of “point counting” using the eyepiece test systems according to the method of G.G. Avtandilova. In newborn piglets, the bones of the axial skeleton show only the diaphysar (body) centers of ossiﬁ cation and brackets, whereas in the bones of the peripheral bone, the diaphysar and epiphysar ones, as well as the apophysar (larger swivel). With age, the number of limb bones does not change, and the axial skeleton, except for previously formed diaphysar and brackets, appear epiphysar (heads and fossae), starting at the age of 20 days. In all bones there is an increase in the size and relative area of previously formed centers of ossiﬁ cation. In bone organs of all age groups, small-cell spongy bone prevails, whereas compact at the moment of birth, it is present only in the peripheral skeleton, and in axial - it ﬁ rst appears in the body of a vertebra of 10-day piglets and also in the brackets - 20-day piglets. The thickness of metaphysar cartilages, subchondral bones of articular cartilages, as well as the epi- and diametaphysar subchondral bones increases with age.
Morphogenesis of the centers of ossiﬁ cation of bone organs of piglets in the early postnatal period of ontogenesis
Оліяр Алла Вячеславівна https://orcid.org/0000-0002-8918-2693 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152 Логвінова Віта Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2084-6850
Keywords: поросята; piglets; органи кровотворення та імунного захисту; blood forming and immune protection organs; скелет; skeleton; кісткові органи; bone organs; основні і додаткові осередки окостеніння; basic and additional centers of ossiﬁ cation; кісткова тканина; bone tissue