Особливості козячого молока, досліджені за допомогою скануючої електронної мікроскопії - Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; Zazhars’ka, N. M.; Zazharskaya, N. N.; Zazharskaya, N.; Zazharska, N. N.; Zazharska, Nadiia M.; Фотіна, Т. І.; Fotina, T. I. (ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини», 2025)
Якісну і безпечну молочну продукцію можна отримати тільки від здорових кіз. Основним показником безпечності молока є кількість соматичних клітин. Порівняно з пороговим значенням для корів, кількість соматичних клітин в молоці кіз вища і більше залежить від фізіологічних факторів — таких, як кількість лактацій, стадія лактації та сезон. За апокринного типу секреції молока, що характерно для кіз, від клітин не просто відокремлюються окремі компоненти, а відривається значна частина цитоплазми з периферичною мембраною. Завданням дослідження було виявлення особливості компонентів молока кіз за електронної скануючої мікроскопії. Аналіз молока кіз методом електронної скануючої мікроскопії проводили з використанням растрового електронного мікроскопа, оснащеного камерою низького вакууму і системою рентгенівського мікроаналізу РЕМ-106И («Selmi», Україна) у лабораторії електронної мікроскопії Сумського національного аграрного університету. У зразках молока кіз під час спостереження за допомогою растрового електронного мікроскопа було виявлено жирові кульки, білкові міцели, соматичні клітини, еритроцити. Під час детального аналізу виявлено, що клітини мають щільну консистенцію та чітко виражені межі. High-quality and safe dairy products can only be obtained from healthy goats. The main indicator of milk safety is the somatic cell count. Compared to the threshold value for cows, the number of somatic cells in goat milk is higher and depends more on physiological factors, such as parity, lactation stage, and season. With the apocrine type of milk secretion, which is typical for goats, individual components are not simply separated from the cells, but a significant part of the cytoplasm with a peripheral membrane is detached. The task of the study was to identify the features of goat milk components by scanning electron microscopy. Goat milk analysis by scanning electron microscopy was carried out using a scanning electron microscope equipped with a low vacuum chamber and a REM-106I X-ray microanalysis system (“Selmi”, Ukraine) in the electron microscopy laboratory of Sumy National Agrarian University. During observation using a scanning electron microscope, fat globules, protein micelles, somatic cells, and erythrocytes were detected in goat milk samples. Detailed analysis revealed that the cells have a dense consistency and clearly defined boundaries.
Features of goat milk by scanning electron microscopy
Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
Keywords: якість; quality; безпечність; safety; растровий електронний мікроскоп; scanning electron microscope; соматичні клітини; somatic cells; жир; fat