Peculiarities of the action of a novel epimutagen on variability in winter wheat - Nazarenko, Mykola; Назаренко, Микола Миколайович; Okselenko, Oleh; Окселенко, Олег Миколайович (My University, 2026)
This research aimed to evaluate the potential of Triton-305X (TX-305) as an epimutagen, with a focus on optimizing general rate of epimutant forms from regional genetic resources. Seeds from four wheat varieties were treated with water (control) and TX-305 at concentrations of 0.01%, 0.05%, 0.1%, and 0.5%. The most number of perspective changes were observed at concentrations of 0.1% and 0.5%, particularly in combination with the varieties Farrell and NE 12443. Lower concentrations were less effective in generating valuable forms. All varieties demonstrated significant genotype-mutagen interactions, resulting in notable positive changes in variability parameters. TX-305 shows considerable promise for inducing short-stemmed, early-ripening forms, as well as long-spiked, high-yielding lines with large seeds. These findings underscore the potential of epimutagens as powerful tools in winter wheat breeding. By modulating chromatin structure, epimutagens offer a controlled and targeted method for inducing genetic variability, opening new opportunities for crop improvement under changing environmental conditions. Це дослідження мало на меті оцінити потенціал Triton-305X (TX-305) як епімутагену, зосереджуючись на оптимізації загальної частоти епімутантних форм з регіональних генетичних ресурсів. Насіння чотирьох сортів пшениці обробляли водою (контроль) та TX-305 у концентраціях 0,01%, 0,05%, 0,1% та 0,5%. Найбільша кількість перспективних змін спостерігалася при концентраціях 0,1% та 0,5%, особливо в поєднанні з сортами Farrell та NE 12443. Нижчі концентрації були менш ефективними у створенні цінних форм. Усі сорти продемонстрували значну взаємодію генотип-мутаген, що призвело до помітних позитивних змін у параметрах мінливості. TX-305 демонструє значний потенціал для індукції короткостеблових, ранньостиглих форм, а також довгоколосих, високоврожайних ліній з великим насінням. Ці результати підкреслюють потенціал епімутагенів як потужних інструментів у селекції озимої пшениці. Модулюючи структуру хроматину, епімутагени пропонують контрольований та цілеспрямований метод індукції генетичної мінливості, відкриваючи нові можливості для покращення сільськогосподарських культур за змінних умов навколишнього середовища.
Особливості дії нового епімутагену на мінливість озимої пшениці
Keywords: epimutagen; епімутаген; mutation; мутація; plant improvement; покращення рослин; triton-305x; winter wheat; озима пшениця; мінливість озимої пшениці; winter wheat variability