Оптимізація технології виробництва молока кіз у товаристві з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми “Укрсельхозпром” - Хавтуріна, Людмила Олексіївна; Khavturina, Liudmyla Oleksiivna (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
На підставі аналізу системи годівлі та утримання стада промислових було проведено науково-господарський дослід з вивчення ефективності використання біологічної активної кормової добавки “ВітаГум” в раціонах годівлі козематок зааненської породи. В результаті проведених досліджень було встановлено економічну доцільність використання даного ферменту у кількості 0,2 мл/кг живої маси кіз за добу. Так, як саме за такої кількості його введення до раціону продуктивність козематок 2-ї дослідної групи за весь період науково-господарського досліду в період другої лактації по відношенню до контрольної групи надій збільшився майже на 15,85 %. В дипломній роботі зроблені висновки та надані пропозиції щодо покращення ведення галузі молочного козівництва у товаристві з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми “Укрсельхозпром” Дніпровського району Дніпропетровської області. Na pidstavi analizu systemy hodivli ta utrymannia stada promyslovykh bulo provedeno naukovo-hospodarskyi doslid z vyvchennia efektyvnosti vykorystannia biolohichnoi aktyvnoi kormovoi dobavky “VitaHum” v ratsionakh hodivli kozematok zaanenskoi porody. V rezultati provedenykh doslidzhen bulo vstanovleno ekonomichnu dotsilnist vykorystannia danoho fermentu u kilkosti 0,2 ml/kh zhyvoi masy kiz za dobu. Tak, yak same za takoi kilkosti yoho vvedennia do ratsionu produktyvnist kozematok 2-yi doslidnoi hrupy za ves period naukovo-hospodarskoho doslidu v period druhoi laktatsii po vidnoshenniu do kontrolnoi hrupy nadii zbilshyvsia maizhe na 15,85 %. V dyplomnii roboti zrobleni vysnovky ta nadani propozytsii shchodo pokrashchennia vedennia haluzi molochnoho kozivnytstva u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu vyrobnycho-komertsiinoi firmy “Ukrselkhozprom” Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti.
Optymizatsiia tekhnolohii vyrobnytstva moloka kiz u tovarystvi z obmezhenoiu vidpovidalnistiu vyrobnycho-komertsiinoi firmy “Ukrselkhozprom”
Keywords: годівля козематок; hodivlia kozematok; виробництво молока; vyrobnytstvo moloka; кози; kozy; кормова добавка “ВітаГум”; kormova dobavka “VitaHum”