Вплив рівня мінерального живлення на урожайність гібридів соняшника в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «КОМПАНІЯ АГРО-ТЕМП» Дніпровського району Дніпропетровської області - Варапай, Михайло; Varapai, Mykhailo (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення продуктивності соняшнику та забезпечення його високої якості на тлі змін клімату та погіршення агроекологічних умов. У зоні Степу України, яка є провідною вітчизняною територією для вирощування соняшнику, спостерігаються посухи, недостатня вологозабезпеченість ґрунтів і висока частота суховійних днів. Це обмежує потенціал урожайності культури, що змушує агровиробників шукати нові шляхи адаптації до несприятливих умов. Об’єктом дослідження є гібриди соняшнику, вирощувані в агроекологічних умовах ТОВ «КОМПАНІЯ АГРО-ТЕМП. Гібриди соняшнику були обрані через їх ключову роль у забезпеченні високої врожайності та стабільності виробництва цієї культури в регіоні. У дослідженні враховувалися їхні особливості росту, розвитку та реакція на змінні умови мінерального живлення. Предметом дослідження є вплив рівня NPK на врожайність і якісні показники гібридів соняшнику. Дослідження охоплює такі аспекти. Aktualnist doslidzhennia zumovlena neobkhidnistiu pidvyshchennia produktyvnosti soniashnyku ta zabezpechennia yoho vysokoi yakosti na tli zmin klimatu ta pohirshennia ahroekolohichnykh umov. U zoni Stepu Ukrainy, yaka ye providnoiu vitchyznianoiu terytoriieiu dlia vyroshchuvannia soniashnyku, sposterihaiutsia posukhy, nedostatnia volohozabezpechenist gruntiv i vysoka chastota sukhoviinykh dniv. Tse obmezhuie potentsial urozhainosti kultury, shcho zmushuie ahrovyrobnykiv shukaty novi shliakhy adaptatsii do nespryiatlyvykh umov. Obiektom doslidzhennia ye hibrydy soniashnyku, vyroshchuvani v ahroekolohichnykh umovakh TOV «KOMPANIIa AHRO-TEMP. Hibrydy soniashnyku buly obrani cherez yikh kliuchovu rol u zabezpechenni vysokoi vrozhainosti ta stabilnosti vyrobnytstva tsiiei kultury v rehioni. U doslidzhenni vrakhovuvalysia yikhni osoblyvosti rostu, rozvytku ta reaktsiia na zminni umovy mineralnoho zhyvlennia. Predmetom doslidzhennia ye vplyv rivnia NPK na vrozhainist i yakisni pokaznyky hibrydiv soniashnyku. Doslidzhennia okhopliuie taki aspekty.
Vplyv rivnia mineralnoho zhyvlennia na urozhainist hibrydiv soniashnyka v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «KOMPANIIa AHRO-TEMP» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ТОВ «КОМПАНІЯ АГРО-ТЕМП»; TOV «KOMPANIIa AHRO-TEMP»; гібриди; hibrydy; добрива; dobryva; соняшник; soniashnyk; NPK; NPK