Врожайність та якість плодів томата залежно від ущільнення посівів за краплинного зрошення у північному степу України - Семенченко, Олена Леонідівна; Semenchenko, Olena; Мельник, Олексій Володимирович; Melnyk, Oleksiy; Заверталюк, Володимир Філімонович; Zavertaliuk, Vоlоdimir; Заверталюк, Олександр Володимирович; Zavertaliuk, Oleksandr; Пастухов, Валерій Іванович; Pastukhov, Valeriy (Інститут зрошуваного землеробства Нацiональної академii аграрних наук України, 2021)
Дослідженнями встановлено, що рослини донори (кукурудза цукрова, цибуля шалот, квасоля, салат, кріп, кавун, диня, капуста) за характером виділень були малоактивні відносно проростання томата (100‒105 умовних одиниць кумарину – далі УОК) за шкалою Матвєєва Н.М. На основі позитивного впливу (підвищення схожості насіння томата на 4%) виділено варіанти для подальших польових досліджень з ущільнювачами томата кукурудзою цукровою та цибулею шалот. Встановили і стимулюючий ефект томата на кукурудзу цукрову і цибулю шалот (схожість насіння при сумісному пророщуванні з томатом підвищувалась і в ущільнювачів на 2‒12 % відповідно). Отже, томат є не тільки рослиною донором, а й рослиною акцептором, в польових умовах значення УОК склало 102‒114. За біометричними показниками при ущільненні посівів розсадного томата дещо знижувалась висота рослин (на 2,4 та 1,6 см відповідно варіанту досліду) ‒ за рахунок притінення, але це не вплинуло на урожайність та масу товарних плодів з одного куща (в середньому 26 шт. з вагою 59 г). Товарна урожайність плодів томата в чистому посіві (42,2 т/га) перевищувала посів томат + кукурудза та томат + цибуля шалот на 2,7‒1,7 т/га відповідно, проте недобір урожаю несуттєвий і компенсувався додатковим врожаєм качанів кукурудзи молочної стиглості та цибулі шалот на зелене перо. - The studies have shown that the donor plants (sugar corn, shallots, beans, lettuce, dill, watermelon, melon, cabbage) by the nature of the secretions were inactive against tomato germination (100‒105 conventional units of coumarin ‒ hereinafter UOC) on the scale of Matthew N. Based on the positive effect (increasing the germination of tomato seeds by 4 %), there were identified the options for further field research with tomato compactors with sugar corn and shallots. The stimulating effect of tomato on sugar corn and shallots was established as well (the germination of seeds in co-germination with tomato has increased in compactors by 2‒12 %, respectively). Thus, the tomato is not only a donor plant but also an acceptor plant, in the field the value of UOC was 102‒114. According to biometric indicators, when compacting tomato seedlings, the height of plants decreased slightly (by 2.4 and 1.6 cm, respectively, according to the experimental variant) ‒ due to shading, but it did not affect the yield and weight of marketable fruits from one bush (on average 26 pcs. weighing 59 g). Commodity yield of tomato fruits in pure sowing (42.2 t / ha) exceeded sowing tomato + corn and tomato + shallots by 2.7‒1.7 t / ha, respectively, but the shortage of harvest is insignificant and was compensated by an additional harvest of cobs of milk ripeness and shallots on a green feather.
The crop yield and quality of tomato fruits depending on the sealing of crops under drip irrigation in the northern steppe of Ukraine
Keywords: томат; tomato; кукурудза цукрова; sweet corn; цибуля шалот; shallots; ущільнені посіви; compacted crops; урожайність; crop yield; якість плодів; fruit quality