Неспецифічна резистентність організму кролів за впливу збудника пасалурозу - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V. (Білоцерківський ДАУ, 2019)
Вивчення особливостей імунітету є запорукою ефективної профілактики та лікування хворих тварин. Імунітет за гельмінтозів має ряд особливостей, які зумовлені взаємовідносинами в системі паразит-хазяїн. З багатьох видів гельмінтів кролів кількісно домінуючим є пасалуроз. Метою дослідження було вивчити вплив збудника Passalurus ambiguus на показники неспецифічної резистентності організму кролів. Cформованo за принципом аналогів групи кролів-самців 3–5-місячного віку. Інтенсивність інвазії досліджували за методом Мак-Мастера. Кролі, хворі на пасалуроз, мали різні рівні інтенсивності інвазії (ІІ): низький (ІІ=276,47±43,33 яєць в 1 г фекалій) – І дослідна, середній (ІІ=1293,75±275,80 яєць в 1 г фекалій) – ІІ дослідна та високий рівень ІІ (ІІ=2446,67±422,11 яєць в 1 г фекалій) – ІІІ дослідна групи. У фекаліях тварин контрольної групи яєць гельмінтів не виявляли. Встановлено, що у клінічно хворих кролів за високої ІІ, фагоцитарна активність нейтрофілів нижча на 9,71 % (p<0,01), ніж у здорових. При цьому фагоцитарне число у цих тварин вірогідно нижче на 14,08 % (p<0,01), порівняно з контролем. Низькі бактерицидну активність сироватки крові на 5,45 % (p<0,05), 8,00 % (p<0,01), 14,49 % (p<0,001) та лізоцимну активність сироватки крові на 4,15 % (p<0,001), 5,22 % (p<0,001), 7,04 % (p<0,001) спостерігали у кролів відповідно І, ІІ, ІІІ груп. Зменшення даних показників у хворих тварин може бути зумовлено послабленням чинників неспецифічної природної резистентності організму. Аналізуючи рівень циркулюючих імунних комплексів, виявили високі рівні середніх і дрібних циркулюючих імунних комплексів (ЦІК) у клінічно хворих кролів з низькою, середньою та високою ІІ відповідно в 2,23 раза (p<0,001), 2,37 (p<0,001), 2,74 раза (p<0,001) і в 1,95 раза (p<0,01), 2,09 (p<0,001) і 2,22 раза (p<0,001), проти аналогічних показників у контрольних тварин. Це зростання рівня ЦІК у хворих вказувало на розвиток синдрому імунотоксикозу, ступінь вираженості якого корелював з рівнем ІІ захворювання. Изучение особенностей иммунитета является залогом эффективной профилактики и лечения больных животных. Иммунитет за гельминтозов имеет ряд особенностей, которые обусловлены взаимоотношениями в системе паразит-хозяин. Из многих видов гельминтов кроликов количественно доминирующим является пассалуроз. Целью работы было определение влияния возбудителя Passalurus ambiguus на показатели неспецифической резистентности организма кроликов. Для опытов были отобраны аналоговые группы кроликов-самцов 3–5-месячного возраста. Интенсивность инвазии определяли методом Мак-Мастера. Кролики, больные пассалурозом, имели разный уровень интенсивности инвазии (ИИ): низкий (ИИ = 276,47±43,33 яиц в 1 г фекалий) – І, средний (ИИ = 1293,75±275,80 яиц в 1 г фекалий) – II и высокий уровень ИИ (ИИ = 2446,67±422,11 яиц в 1 г фекалий) – III исследовательская группа. В фекалиях животных контрольной группы яиц гельминтов не выявляли. Установлено, что у клинически больных кроликов при высокой ИИ, фагоцитарная активность была ниже на 9,71 % (p<0,01), чем у здоровых. При этом фагоцитарное число (ФЧ) у этих животных достоверно ниже на 14,08 % (p<0,01), по сравнению с контролем. Низкие БАСК на 5,45 % (p<0,05), 8,00 % (p<0,01), 14,49 % (p<0,001) и ЛАСК на 4,15 % (p<0,001), 5,22 % (p<0,001), 7,04 % (p<0,001) наблюдали у кроликов, больных пассалурозом, в зависимости от ИИ (соответственно I, II, III групп). Уменьшение данных показателей у больных животных может быть обусловлено ослаблением неспецифических факторов естественной резистентности организма. Анализируя уровень ЦИК, выявили высокие уровни средних и мелких ЦИК у клинически больных кроликов с низкой, средней и высокой ИИ соответственно в 2,23 раза (p<0,001), 2,37 (p<0,001), 2,74 раза (p<0,001) и в 1,95 раза (p<0,01), 2,09 (p<0,001) и 2,22 раза (p<0,001), против аналогичных показателей у контрольных животных. Этот рост уровня ЦИК у больных указывал на развитие синдрома иммунотоксикоза, степень выраженности которого коррелировал с уровнем ИИ. Researching the characteristics of immunity is the best way for eff ective prevent and treat the diseases. Helminthiasis immunity has a number of features that are caused by relationships in the host-parasite system. Passalurosis is quantitatively dominant among many types of rabbit helminths on the globe. The goal of the work was to determine the infl uence of Passalurus ambiguuson indicators nonspecifi c resistance of the rabbits organism. Analog groups of male rabbits of 3-5 months old were selected for the experiments. Intensity of invasion was determined by the method of the Mac-Master.Rabbits with рassalurosis had diff erent levels of invasion intensity (II): low (II = 276.47 ± 43.33 eggs in 1 g of feces)–І, medium (II=1293.75 ± 275.80 eggs in 1 g of feces) – II and high (II= 2446.67 ± 422.11 eggs in 1 g of feces) – III research groups. We did not fi nd helminth’s eggs in the control group. It was found that in blood of sick animals with high II phagocytic activity is lower than in blood of healthy ones by 9.71% (p< 0.01)A low indicator of phagocytic activity shows depressed phagocytosis in the organism of animals suff ering from рassalurosis of rabbits. In these rabbits, the phagocytic number was probably lower by 14.08% (p< 0.01) compared to the control. Low levels of BASK and LASK were observed in infected animals by 5.45% (p< 0.05), 8.00% (p< 0.01), 14.49% (p< 0.001) and 4.15% (p< 0.001), 5.22% (p< 0.001), 7.04% (p< 0.001), respectively, in animals I , II and III groups than in the control. The decrease in the se in dicators in sick animals in dicates a weakening of the factors of non specifi c natural resistance of the organism. Analyzing the level of circulating immune complexes, we found a high level of medium and small CIC in clinically ill rabbits with low, medium and high II, respectively, 2.23 times (p <0.001), 2.37 times (p <0.001), 2.74 times (p <0.001) and 1.95 times (p<0.01), 2.09 times (p<0.001) and 2.22 times (p<0.001), against the control. An increase in the leve of CІC indicated the development of immunotoxicosis syndrome, the se verity of which correlated with the level of ІI of the disease.
Неспецифическая резистентность организма кроликов под влиянием возбудителя пассалуроза
Nonspecifi c resistance of the rabbits organism in case of рassalurosis
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: Passalurus ambiguus; Passalurus ambiguus; фагоцитарна активність; phagocytic activity; лізоцимна активність; bactericidal activity; бактерицидна активність; lysozyme activity; ЦІК; Circulating immune complexes; пасалуроз; рassalurosis