Стабілізація етрингітової фази - Дерев’янко, Віктор Миколайович; Derevianko, Victor; Гришко, Ганна Миколаївна; Hryshko, Hanna; Дубов, Тарас Миколайович; Dubov, Taras (My University, 2023)
Вперше установлено послідовність процеса формування вторинного етрингіту і механізм впливу на структуру і властивості затверділої ком-позиції. Подальшого розвитку набули теоретичне узагальнення стабілізації еттрингітової фази, що обумовлюють формування структури та фізико-механічні властивості, їх взаємозв’язок із складом початкових матеріалів і технологічним процесом отримання виробів. Теоретично встановлено і експериментально підтверджено оптимальний вміст сульфату кальцію (в межах 30-40% від маси композиції) позитивно впливаючого на кількість утворення етрингіту. For the first time, sequence of the secondary ettringite formation process and the mechanism of influence on the structure and properties of the hardened composition were established. Theoretical generalization of the ettringite phase stabilization, which determines formation of the structure and physical and mechanical properties, as well as their relationship with composition of the initial materials and the technological process of obtaining products, has gained further development. The optimal content of calcium sulfate (within 30-40% of the composition mass) (which has a positive effect on the amount of ettringite formation) has been theoretically determined and experimentally confirmed.
Etringite phase stabilization
Keywords: композиційне в’яжуче; composite binder; модифікація; modification; етрингіт; ettringite; стабілізація етрингітової фази; ettringite phase stabilization; алюмінатні цементи; aluminate cements; сульфоалюмінатні цементи; sulfoaluminate cements